Poslovna scena
StoryEditor

Mikrotvrtke - Država ih priznala, ali ne daje im nikakve pogodnosti

26. Kolovoz 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Mislili ste da ćete napokon lakše voditi knjige i imati manje obveza nakon što se u Zakonu o računovodstvu (ZOR) pojavi kategorija mikropoduzetnika? E, pa grdno ste se prevarili! Novim ZOR-om, koji stupa na snagu s prvim danom sljedeće godine, zaista se uvode mikropoduzetnici, ali samo na papiru.

Da biste bili mikro, morate imati do 10 zaposlenih, manje od 5,2 milijuna kuna prihoda i manje od 2,6 milijuna kuna aktive. Ali obveze će vam biti jednake kao do sada. Usprkos preporukama da se mikropoduzetnicima izađe ususret, zakonodavac je zapravo stavio znak jednakosti između mikro i malih. Iako će u Hrvatskoj biti 97.860 mikropoduzetnika, oni će samo u teoriji biti drugačiji od malih.

Što zapravo znači uvođenje kategorije mikropoduzetnika u ZOR i koliko će im to pojednostavniti poslovanje? Malo ili nimalo, smatraju stručnjaci.

– Klasifikacija poduzetnika u četiri skupine, a mi smo do sada imali tri, posljedica je obveznog usklađivanja s europskim smjernicama. Načelno, mikropoduzetnici imaju manje obveze u sastavljanju financijskih izvještaja, ali to su imali i do sada dok su se smatrali malim poduzetnicima – odgovara Marija Zuber, savjetnica i urednica u Hrvatskoj zajednici računovođa i financijskih djelatnika.

Bez jednostavnijega knjigovodstva

Objašnjava da smjernica EU omogućava državama članicama da pojednostavne poslovanje za mikropoduzetnike. To i jest svrha klasifikacije.

– No Hrvatska je samo preuzela klasifikaciju, što je bila i obveza, ali nije uopće ili je nedovoljno uvažila preporuke o pojednostavnjenju. Mogla je mikropoduzetnike osloboditi obveze javne objave, ali nije. Mogla je propisati da ne moraju primjenjivati hrvatske standarde financijskog izvještavanja, već da vode pojednostavnjeno knjigovodstvo, no nije ni to... – objašnjava Zuber.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju tjednika Lider.

25. travanj 2024 14:28