Poslovna scena
StoryEditor

Milijun kuna poticaja za poduzetnike

25. Studeni 2014.
Piše:
Miro Soldić

Još samo šest dana, odnosno do 1. prosinca, traju prijave na donatorski projekt Zagrebačke banke ‘Moj Zaba Start‘ u sklopu kojeg će kroz tri natječaja: Moja prilika, Moja zelena zona i Moja kreativna crta, dodijeliti ukupno milijun kuna poticaja poduzetnicima.

Natječaj Moja prilika namijenjen je start-upovima, malim i srednjim tvrtkama, obrtnicima i fizičkim osobama koji imaju inovativne poduzetničke ideje i koncepte.

Na natječaj Moja zelena zona mogu se, uz već nabrojene, još prijaviti i udruge, poljoprivrednici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, znanstvene i školske ustanove, jedinice lokalne uprave i regionalne samouprave, zadruge hrvatskih branitelja s inovativnim i održivim projektima korištenja zelenih tehnologija i energetske efikasnosti.

Kroz natječaj Moja kreativna crta pruža se potpora projektima iz područja kreativne industrije (oglašavanje, arhitektura, obrtništvo, dizajn, grafički dizajn, moda, film & video, muzika, scenske i izvođačke umjetnosti, digitalni mediji) koji imaju inovativan, kreativan i održiv pristup. Na ovaj natječaj se također mogu prijaviti male i srednje tvrtke, obrtnici i fizičkim osobama te udruge, umjetničke oranizacije, zadruge i dizajneri.

Dodjeljuje se ukupno 12 potpora, odnosno četiri potpore po natječaju. U svakom natječaju komisija odabire po tri najbolja projekta od kojih svaki dobiva 100 tisuća kuna. Javnost glasovanjem odabire po jedan najbolji projekt u svakom od natječaja, a potpora za taj projekt iznosi 33 tisuće kuna. Projekt koji je dobio potporu temeljem odabira stručne komisije, koju čine predstavnici partnera natječaja te predstavnici Zagrebačke banke, može dobiti i potporu temeljem odabira javnosti. Glavni kriteriji kojima će se stručna komisija voditi pri odabiru projekata koji će ući u finalni izbor, a kasnije i osvojiti financijsku potporu su tržišni potencijal, kompetencije i dostupnost financijskih resursa, odnosno procjena potrebnog kapitala za održivo poslovanje.

Ukupno će biti odabrano 30 finalista – po 10 u svakom natječaju. Finalisti će biti poznati u siječnju 2015., a pobjednici u ožujku 2015. godine. Na natječaj je moguće prijaviti samo jedan projekt, u samo jednom od triju natječaja. Nakon što je prijava na jedan od natječaja zaprimljena (npr. prijavili ste projekt na natječaj Moja prilika) nije moguće prijaviti još jedan projekt u isti ili drugi natječaj (npr. ne možete prijaviti taj ili neki drugi projekt na natječaj Moja zelena zona).

Dobivena sredstva se mogu iskoristiti isključivo u svrhu za koju je potpora dodijeljena. Korisnik potpore obvezan je u propisanom roku dostaviti Zagrebačkoj banci dokaze o upotrebi sredstava za realizaciju projekta za koji je potpora dodijeljena, a Banka će korisnike potpore pratiti i podupirati i nakon dodjele potpora.

U slučaju da projekt prijavljen od strane fizičke osobe osvoji potporu, po završetku natječaja obavezno je osnivanje tvrtke kako bi se kroz nju realizirala poduzetnička ideja za koju se potpora dodjeljuje.

Osim financijske potpore ovaj natječaj podrazumijeva i edukaciju sudionika jer je za dugoročno poslovanje i održivost bitno savladati i određene vještine i znanja. Cilj edukacije je odabranim finalistima pružiti dodatnu potporu kako bi mogli uspješno upravljati svim poslovnim procesima i financijama te uspješno savladavati izazove tržišta.

Među posebnim sadržajima koje će Zagrebačka banka organizirati za finaliste su radionice i edukacije, snimanje kratke videoprezentacije projekta za koji će javnost imati priliku glasovati te predstavljanje projekta pred komisijom u trajanju od maksimalno 10 minuta.

24. travanj 2024 12:36