Poslovna scena
StoryEditor

Milijun potpisa građana za izmjenu europske legislative

14. Veljača 2013.

Organizatori inicijative ‘Right2Water‘ (Pravo na vodu) objavili su uspješno prikupljanje više od milijun potpisa, što bi moglo značiti da je taj projekt prva Inicijativa europskih građana koja je uspjela prikupiti dovoljan broj izjava potpore.

Koncept Inicijative europskih građana namijenjen je uključivanju građana u stvaranje i predlaganje mjera i politika koje se izravno tiču njihovog življenja. Potrebno je najmanje milijun potpisa, odnosno izraza potpore iz sedam članica EU, s tim da svaka članica ima propisan minimalan potreban broj potpisa.

Provjera po zemljama Pokretači inicijative vjeruju da je voda ‘javno dobro, ne roba za trgovanje’ te su iz tog razloga pozvali Europsku komisiju da ‘predloži legislativu koja bi implementirala ljudsko pravo na vodu i kanalizaciju u skladu sa stajalištem Ujedinjenih naroda i promovirala ih kao ključnu javnu uslugu dostupnu svima’. Potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič čestitao je organizatorima na impresivnom uspjehu prikupljanja čak milijun potpisa, iako je napomenuo da sve te potpise još valja provjeriti i verificirati. ‘Cilj Inicijative europskih građana je potaknuti paneuropsku raspravu o pitanjima koja se tiču svih građana diljem Europe i ta pitanja uvesti u agendu Europske unije. ‘Right2Water‘ definitivno je u tome i uspio’, rekao je Šefčovič. 

Premda su organizatori već mogli svoju inicijativu predati Europskoj komisiji, odlučili su nastaviti prikupljati potpise. Ipak, prije konačnog predavanja inicijative Komisiji, broj izraza potpore koje su prikupili morat će provjeriti nadležne vlasti u zemljama u kojima su prikupljeni. Za inicijative koje prikupe najmanje milijun potpisa, uz minimum potreban u najmanje sedam zemalja članica, Komisija ima tri mjeseca za ispitivanje inicijative i odlučivanje kako će po tom pitanju djelovati.

Saslušanje u Parlamentu U tu će se svrhu sastati s organizatorima kako bi mogli detaljnije objasniti pitanja pokrenuta u inicijativi, a organizatori će imati i priliku predstaviti svoju inicijativu na javnom saslušanju u Europskom parlamentu. Nakon toga Komisija će usvojiti priopćenje u kojem se objašnjavaju zaključci o inicijativi, koraci koje u odgovoru misli poduzeti i razloge za to, ako postoje. 

Isto tako, Komisija je ponudila stavljanje Inicijativa europskih građana na svoje vlastite servere u srpnju prošle godine kao odgovor na probleme prilikom pronalaženja prikladnih servera i uspostavljanja internetskih sustava prikupljanja potpisa koje su neki organizatori prijavili. Inicijativa ‘Right2Water‘ ipak se odlučila na privatno internetsko rješenje, kao i na slobodni softver za prikupljanje potpisa koji im je besplatno ustupila Komisija.

korisne stranice

Stranica Inicijative europskih građana: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome Stranica inicijative ‘Right2Water‘: http://www.right2water.eu/Stranica povjerenika Michela Barniera o vodnom gospodarenju: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/barnier/headlines/news/2013/01/20130124_en.htm

25. travanj 2024 00:31