Poslovna scena
StoryEditor

Milivoj Mitrović osniva udruge malih dioničara

09. Veljača 2014.

Aktivni ulagač na tržištu kapitala Milivoj Mitrović i desetak njegovih kolega pokrenuli su inicijativu osnivanja udruga malih dioničara u nekoliko kompanija čije dionice posjeduju. U postupku su osnivanja takvih udruga u Industrogradnji, Pounju, Puljanki, Varteksu, Finvestu...

- Danas je jedino osnivanjem ovakvih udruga mali dioničar može boriti i izboriti za svoje interese. Udruga se osniva kao pravna osoba i kao takvu respektira je svaki većinski dioničar, jer ona ima moć, pogotovo kad članovi udruge imaju više od pet posto ukupno emitiranih dionica izdavatelja - objašnjava Mitrović motive njihova osnivanja, dodajući da će nakon što to učini u spomenutim kompanijama osnovati udruge i u drugim društvima.

Podsjeća na uspjeh Udruge malih dioničara Transadrije koja je 2007. uspjela smijeniti postojeći i postaviti svoj nadzorni odbor te postići da Transadria prvi put isplati dividendu. Na sudove i institucije poput Hanfe, ZSE-a, SKDD-a, kaže, ne mogu se oslanjati jer ne rješavaju probleme učinkovito, sve traje predugo i na kraju rezultira nečim paušalnim, od čega mali dioničari nikada nisu vidjeli nikakvu korist.

- Danas od tih institucija mali dioničar ne može ništa očekivati - kaže Mitrović, podsjećajući na brojne primjere neobjavljivanja javnih ponuda za preuzimanje u slučajevima kada su se stekli uvjeti za to, a sve je prošlo bez ikakvih sankcija. Udruga malih dioničara kao pravna osoba može se lako povezivati sa sličnim europskim udrugama te od njih tražiti pomoć, savjete i zaštitu.

17. travanj 2024 23:32