11. studeni 2012.

Ministarstvo kulture opet protiv Končara

Ministarstvo kulture nedavno je ponovno donijelo rješenje u kojem su dvije brijunske lokacije, otok Sv. Katarina i Monumenti, koje je u koncesiju za gradnju marine dobio Danko Končar, proglašeni kulturnim dobrom. Grad Pula ponovno će se žaliti na tu odluku.

- Na prvotno rješenje Ministarstva žalili smo se zbog načina na koji je došlo do proglašenja i zato što uopće nismo bili upoznati s cijelim postupkom. Ovaj put situacija je još lošija jer ne samo da je potvrđen status kulturnog dobra za područje otoka Sv. Katarine koji je obuhvaćen tadašnjim rješenjem nego je u istu kategoriju svrstano i područje vojnog kompleksa Monumenti. Namjeravamo se žaliti i ovaj put i tražiti valjane argumente zašto se cijelo područje proglašava kulturnim dobrom. Da su u pitanju pojedini objekti koji možda imaju povijesnu vrijednost, to bi imalo smisla, ali i tad bih postavio isto pitanje koje postavljam sada: tko će i u koje svrhe ulagati u te objekte, komu će oni služiti? Ovako ne služe nikomu, propadaju iz dana u dan sve više i gradsko su ruglo. Projekt je vrlo važan za Pulu i hrvatski turizam, za nova radna mjesta, razvoj grada i općenito valorizaciju toga devastiranog područja, što je neprihvatljivo. Nije riječ samo o povećanju troškova za investitora nego i o rokovima koje, s obzirom na administrativne korake kakve zahtijevaju zahvati na kulturnom dobru i na sporost administrativnog aparata, teško itko može i predvidjeti, a kamoli poštovati. To obeshrabruje, pa uistinu ne znam kako će investitor postupiti - komentirao je Boris Miletić, pulski gradonačelnik.

Končarov odvjetnik Goran Veljević najavio je ovih dana sastanak s predstavnicima Ministarstva kulture da se vidi što i kako dalje. Kako stvari stoje, investitor nije zadovoljan idejom da bi cijela investicija od 46 milijuna eura mogla poskupjeti za 30 posto (što se obično događa kad na teren dođu konzervatori) jer to mijenja cijeli tržišni koncept projekta. Stajalište Ministarstva turizma jest da se ti pregovori moraju dovršiti s već odabranim investitorom, u skladu s provedenim natječajem.