Poslovna scena
StoryEditor

Mjere protiv država koje diskriminiraju kompanije iz EU

05. Veljača 2016.

Prošli je tjedan revidiran Međunarodni instrument za javne nabave (IPI), alat koji bi zainteresiranim europskim poduzetnicima trebao olakšati pristup javnim natječajima u trećim zemljama

Europska komisija predstavila je prošli tjedan revidirani Međunarodni instrument za javne nabave (IPI), alat koji bi zainteresiranim europskim poduzetnicima trebao olakšati pristup javnim natječajima u trećim zemljama. Kao što su mnogi od njih dosad shvatili, javna nabava na mnogim je svjetskim tržištima zatvorenija nego što se na prvi pogled čini, što poskupljuje usluge i proizvode, smanjuje transparentnost, vodi u korupciju i potkopava konkurenciju. S tim na umu unaprijeđeni će instrument omogućiti pokretanje istraga u slučajevima navodne diskriminacije tvrtki iz Europske unije na javnim natječajima, ali i konkretne odgovore na nju. Naime, u slučaju utvrđivanja diskriminacije Komisija će najprije pokušati u konzultacijama i pregovorima otkloniti uočene nepoštene zapreke, a ako ne urode plodom, uvest će protumjere za problematično tržište.

Nekoliko osigurača

Jednostavnije, ako neka država uporno diskriminira usluge, proizvode ili kompanije iz EU, njezine će se kompanije automatizmom smatrati skupljima na europskim natječajima čak i kad to realno nije slučaj. Na tu krajnju mjeru Komisija će se oslanjati nakon konzultacija s državama članicama EU, a od nje će odustati nakon što država u pitanju prestane diskriminirati. Radi sprečavanja zloporabe novog instrumenta, odnosno neopravdana zatvaranja europskih tržišta, prijedlog sadržava nekoliko osigurača. Kako bi se izbjegao negativan učinak na razvoj, instrument se neće primjenjivati na dobavljače iz najmanje razvijenih zemalja ili ranjivijih zemalja u razvoju. Neće se primjenjivati ni na ponude malih i srednjih poduzeća kako bi se omogućilo njihovo sudjelovanje na europskom tržištu javnih natječaja. Uz to, primjena alata bit će ograničena na natječaje iznad određenog praga, a opseg mogućih mjera bit će utvrđen prema njihovoj nužnosti (primjena može biti ograničena na određene dobavljače iz treće zemlje, a njezino uvođenje na probranu skupinu tijela nadležnih za javne nabave u svakoj od država članica).

Otvaranje drugih tržišta

S druge strane, Komisija podsjeća na to da europske obveze u sklopu Svjetske trgovinske organizacije i bilateralnih sporazuma neće biti ugrožene tim alatom. Štoviše, ‘europska tržišta javne nabave otvorena su stranim dobavljačima i sve transparentnija: Komisijin Elektronički oglasnik javne nabave (TED), koji pokriva javne natječaje u EU, sada je opremljen i besplatnim alatom za prevođenje, čime su otklonjene jezične zapreke‘, naglasili su u Komisiji. Da bi dodatno potaknula izlazak europskih poduzetnika na vanjska tržišta, pregovora s nekoliko velikih trgovinskih partnera EU unutar STO-a o otvaranju tih tržišta, zbog čega bi, nadaju se u Komisiji, spomenuti alat postao suvišan. 

24. travanj 2024 09:39