Poslovna scena
StoryEditor

Mjerodavna stopa PDV-a vrijedi u trenutku isporuke

23. Ožujak 2012.

Unatoč gorućim problemima s nelikvidnošću, povećanje opće stope poreza na dodanu vrijednost s 23 na 25 posto uvedeno od 1. ožujka potaknulo je neke poduzetnike da planiranu kupnju dobara ili usluga plate predujmom, s namjerom da u zadnji čas ‘uhvate‘ za dva postotna boda nižu stopu PDV-a.

U tome su uspjeli samo ako im je do posljednjeg dana veljače obavljena isporuka koju su platili unaprijed. Iako je račun ili predračun plaćen do 29. veljače, ako do tog datuma nije obavljena isporuka dobra ili usluge za koju je uplaćen predujam, ta će se isporuka oporezivati stopom PDV-a od 25 posto. Predujmovi se oporezuju PDV-om, ali to je samo privremeno, a konačno se oporezivanje provodi pri isporuci dobra odnosno obavljene usluge. Poduzetnik koji primi predujam dužan je iz primljene svote proračunanom stopom izračunati PDV sadržan u primljenoj svoti i uplatiti ga u mjesečnom ili tromjesečnom obračunu PDV-a koji podnosi za razdoblje u kojem je primio uplatu. Ako je predujam primio od drugog poduzetnika, dužan mu je izdati račun s iskazanim porezom sadržanim u primljenom novčanom predujmu, kako bi uplatitelj predujma mogao ostvariti pravo na pretporez. Ako je predujam primljen od građanina, građaninu ne treba izdavati račun s posebno iskazanim porezom jer on nema pravo na pretporez.

Evidentiranje računa Svota PDV-a sadržana u primljenom predujmu utvrđuje se primjenom preračunane stope prema kojoj se oporezuje dobro ili usluga za koju je primljen predujam. I izdavatelj i primatelj računa evidentiraju račun za predujam u zasebnoj knjizi izlaznih odnosno zasebnoj knjizi ulaznih računa za naplaćene odnosno plaćene predujmove. Obveza izdavanja računa za predujam samo je prethodna radnja u postupku oporezivanja, a konačno se oporezivanje prometa provodi pri isporuci dobra ili usluge za koju je uplaćen predujam. Isporučitelj je dužan izdati račun na kojem mora biti naveden uobičajeni trgovački naziv isporučenih dobara i usluga, osnovica za obračun PDV-a i iznos PDV-a.

Kod promjene poreznih stopa, kao što se to dogodilo na prijelazu iz veljače u ožujak 2012., za konačno je oporezivanje prometa mjerodavan datum kad je obavljena isporuka dobra odnosno usluge. Isporuke obavljene u veljači oporezuju se stopom PDV-a od 23 posto, a isporuke obavljene u ožujku i poslije oporezuju se općom stopom od 25 posto. To se pravilo primjenjuje i u slučaju kad su sve narudžbe plaćene unaprijed, prije povećanja stope PDV-a.

Što sa sniženom stopom Naravno, ovo se pravilo primjenjuje i pri isporuci proizvoda i usluga koji su se do 29. veljače oporezivali stopom do 23 posto, a od 1. ožujka oporezuju se sniženom stopom od 10 posto. Mjerodavan je datum obavljene isporuke i stopa PDV-a vrijedi u trenutku kad je obavljena isporuka, a ne na datum plaćanja.Nakon što poduzetnik u ožujku ili poslije izda račun za obavljenu isporuku, u svojem će poreznom knjigovodstvu stornirati izlazni račun za predujam primljen u veljači i upisati račun za prodano dobro ili uslugu. Čak i ako je cijena ostala ista, prodavatelj državi duguje razliku PDV-a za dva postotna boda. Identično postupa poduzetnik koji je uplatio predujam. U obračunskom razdoblju u kojem preuzme kupljeno dobro odnosno uslugu i primi račun za tu isporuku stornirat će prije primljeni ulazni račun za plaćeni predujam i u knjizi ulaznih računa upisati račun za nabavljeno dobro ili uslugu. Dakako, zbog povećanja svote PDV-a sadržanog čak možda u istoj cijeni ostvaruje pravo na razliku pretporeza.

Tko snosi razliku Kako postupiti ako je prije 1. ožujka ugovorena cijena s uključenim PDV-om? Među strankama kupoprodajnog odnosa može nastati spor o tome koja strana treba snositi razliku PDV-a zbog povećanja opće stope s 23% na 25%, a uplata je obavljena prije promjene porezne stope. To je čest slučaj u poslovnim odnosima u graditeljstvu, kod usluga koje se obavljaju uz ugovorenu mjesečnu cijenu kao npr. najam poslovnog prostora i dr. Ako su stranke ugovorile cijenu s uključenim PDV-om, proizlazi da teret povećanja stope PDV-a snosi prodavatelj. Povećani PDV sadržan u istoj ukupnoj cijeni smanjuje njegov prihod i zaradu. Ako su stranke ugovorile cijenu uz naznaku da se ugovorena naknada uvećava za PDV, proizlazi da na prije ugovorenu naknadu treba zaračunati PDV po višoj stopi pa će konačna cijena biti viša. Izmjena porezne stope svakako je promijenjena okolnost koja bi, u slučaju neslaganja među strankama kupoprodajnog ugovora, mogla biti razlog za preispitivanje prije postignutih dogovora.

Oslobođeni PDV-a Temeljno je pravilo da obveza utvrđivanja PDV-a sadržanog u primljenom predujmu dijeli sudbinu oporezivanja isporuke za koju je predujam primljen. Ako je predujam primljen za buduću isporuku proizvoda koji se oporezuju nultom stopom ili za oslobođene isporuke, poduzetnik koji je primio novčani predujam nema obvezu iz primljenog iznosa platiti PDV. Naprimjer, kad izvoznik naplati predujam od inozemnog kupca za robu koju će izvesti, neće utvrđivati PDV sadržan u primljenom predujmu jer će i izvoz dobara koja je unaprijed naplatio biti oslobođen PDV-a.

19. travanj 2024 10:42