Poduzetnici Poslovna scena

Mjesečno poslodavci isplate 11,5 milijardi kuna za plaće

plaće
Tin Bašić

Poslodavci svakoga mjeseca za plaće izdvoje 11,5 milijardi kuna! Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za rujan, ukupno je bilo 1,21 milijun zaposlenih u pravnim osobama.

Ako uzmemo u obzir da je prosječna bruto plaća za rujan (kod pravnih osoba) iznosila 8.361 kuna i kada se te dvije brojke dovedu u međusoban odnos, dobije se iznos od 9,78 milijardi kuna.

No, kako svaki poslodavac povrh bruto plaće svakome zaposlenome mora isplatiti još tri doprinosa (zdravstvo, ozljeda i zapošljavanje), a na bruto plaću od 8361 kunu spomenuti doprinosi iznose 1438,1 kunu, jednostavnim množenjem se dobije iznos od 1,73 milijarde kuna. Toliko iznose doprinosi povrh bruto plaće. Sve zbrojeno, dobije se iznos s početka teksta.

Dakle, mjesečno, u prosjeku i vrlo jednostavno gledano, zaposlenici dobiju ukupno 7,5 milijardi kuna neto plaće. A brojevi na godišnjoj razini izgledaju ovako (samo smo dosadašnje brojke pomnožili s 12 kako bismo ukazali na veličinu) – godišnje poslodavci imaju 138 milijardi kuna troška za plaće, a zaposlenici prime 90,12 milijardi kuna neto plaće.

Komentari