Poslovna scena
StoryEditor

Moćna mreža Erste banke

30. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka (Erste banka)pod tim imenom posluje od 2003., a nastala je spajanjem Riječke banke d.d., Rijeka i Erste&Steiermärkische Bank d.d., Zagreb.

Obje banke imale su važnu ulogu na hrvatskom financijskom tržištu. Riječka banka, osnovana 1954., razvila se u vodeću banku Rijeke, Primorja i Istre. Erste&Steiermärkische Bank d.d., Zagreb, nastala je 2000. spajanjem triju uspješnih regionalnih hrvatskih banaka: Bjelovarske, Trgovačke i Čakovečke banke.

Erste banka danas posluje putem mreže od 134 poslovnice; 13 komercijalnih centara, 8 poduzetničkih i 10 profitnih centara za korporativne klijente te više od 620 bankomata. ESB je potkraj 2008. preuzeo 100 posto vlasništva današnje Erste bank d.d. Podgorica u Crnoj Gori.

Na jednome mjestu Ta banka danas uslužuje više od 70.000 klijenata u 16 poslovnica. Treća je na tržištu prema aktivi s udjelom od 12,26 posto (ožujak 2014.) na crnogorskom tržištu. Od samog početka, 2000., Erste banka dio je međunarodne Erste grupe, koja potječe još od davne 1819. i prve Austrijske štedne banke. Danas je to jedan od najvećih pružatelja financijskih usluga u istočnom dijelu Europske unije. Erste banka uslužuje više od 820.000 klijenata, ima oko 2000 zaposlenika te posluje putem 134 poslovnice, 13 komercijalnih, osam poduzetničkih i 10 profitnih centara te više od 620 bankomata.Na trećem je mjestu na hrvatskom tržištu gledano prema visini aktive.

Banka nudi spektar financijskih rješenja i usluga svim kategorijama klijenata na jednome mjestu: štednju, investicijska ulaganja, kredite, savjetodavne usluge, leasing, osiguranja i dr. Banka je usredotočena na hrvatsko financijsko tržište, ali klijentima nudi i aktivnu financijsku pomoć te savjetovanje u inozemstvu, putem poslovnica međunarodne Erste grupe u Srednjoj i Istočnoj Europi. Njeguje dugoročne odnose s klijentima u svim segmentima, nudeći dostupne i transparentne proizvode te personaliziranu savjetodavnu uslugu.

Grupe klijenata Erste banka moderna je banka s dugogodišnjom tradicijom koja servisira sljedeće grupe klijenata:

Fizičke osobe:  pruža podršku svim klijentima kako bi im omogućila zadovoljenje svih financijskih potreba, sada i u budućnosti.Nudi sve usluge i proizvode, od osobnih bankovnih računa (uključujući specijalizirane račune za djecu i studente) do široke palete kredita, kartica, elektroničkih bankarskih usluga (kontrola računa putem interneta, telefona, mobitela), proizvoda za ulaganja i štednju, savjetovanja i proizvoda financijskog tržišta i osobnih bankarskih usluga.

Male i srednje poduzetnike te velike korporacije: kao lider u brojnim bankarskim uslugama ESB ima važnu ulogu u korporativnom segmentu, nudi personalizirane proizvode, specijalizirane programe i savjetovanja za poduzetnike, male i mikropoduzetnike, ali i velika poduzeća.Lokalne uprave, javni sektor i neprofitna društva: zahvaljujući dugogodišnjim snažnim vezama s lokalnim upravama te javnim sektorom i neprofitnim društvima, ESB je njihov odabir kada je riječ o pružanju financijskih usluga skrojenih prema specifičnim potrebama (npr. posebni oblici financiranja državnih, regionalnih i lokalnih infrastrukturnih projekata).

Politike poslovanja Praćenje financijskih potreba građana, intenzivno fokusiranje na segment malog i srednjeg poduzetništva te praćenje kvalitetnih projekata koji potiču razvoj realnog sektora i rast zaposlenosti temeljne su strateške smjernice poslovanja Erste banke. Perspektivu za novo kreditiranje banka vidi u obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, poljoprivredi i infrastrukturnim projektima u vezi s fondovima EU, turizmu i proizvodnji namijenjenoj izvozu.

Dugoročne politike poslovanja banke usmjerene su na ostvarivanje rasta iznad prosjeka rasta  tržišta, povećanje interne efikasnosti i racionalno upravljanje troškovima. I ovu godinu Erste banka želi završiti s porastom svojih tržišnih udjela, a poseban naglasak i dalje će se stavljati na unaprjeđenje kvalitete usluge, komunikaciju s klijentima i razumijevanje njihovih potreba u trenutačnom tržišnom okružju.

Veliki podaci

Ukupna aktiva 30. 6. 2014. iznosila je 58,3 milijarde kuna, što je za 3,1 posto manje u odnosu na kraj 2013. kada je iznosila 60,1 milijardu kuna. Ukupni krediti 30. 6. 2014. iznosili su 38,3 milijarde kuna, što je za 3,7 posto manje u odnosu na kraj prošle godine kada su iznosili 39,8 milijardi kuna. Ukupni depoziti potkraj lipnja 2014. iznosili su 36,5 milijardi kuna, što je za 2,3 posto manje u odnosu na kraj 2013. kada su iznosili 37,4 milijarde kuna. Stabilnu poziciju banke potvrđuje ostvareni operativni rezultat u prvih šest mjeseci 2014., kada je iznosio 988,6 milijuna kuna, 5,4 posto više u odnosu na 937,6 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit banke u prvih šest mjeseci 2014. iznosila je 114,6 milijuna kuna, 9,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je iznosila 126,5 milijuna kuna.

Poslovanje vrijedno isticanja

1. Erste banka u prvih je šest mjeseci 2014. ostvarila rastući trend operativnog poslovanja. Operativni rezultat iznosio je 988,6 milijuna kuna, 5,4 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

2. Perspektivu za novo kreditiranje banka vidi u obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, poljoprivredi i infrastrukturnim projektima u vezi s fondovima EU, turizmu i proizvodnji namijenjenoj izvozu.

3. Erste banka šest je puta u osam godina dobila Zlatnu kunu za najbolju banku u Hrvatskoj, nagradu Hrvatske gospodarske komore.

4. Erste banka je tijekom tri godine mikrokreditima podržala ukupno 84 startup poduzetnička projekta u iznosu većem od 6,1 milijun kuna.

5. Erste Smart Wallet inovativno je rješenje za mobilno plaćanje kojim korisnici mogu brzo i lagano prebacivati novac, plaćati na maloprodajnim mjestima te fotografirati i držati pohranjene u aplikaciji sve svoje ‘loyalty’ kartice.

Uprava

• Petar Radaković, predsjednik Uprave

Članovi Uprave

• Borislav Centner• Martin Hornig• Slađana Jagar• Zdenko Matak• Christoph Schoefboeck

Sjedište

Erste&steiermärkische Bank d.d Jadranski trg 3a51000 Rijeka Erste poslovni centar: Ivana Lučića 210000 Zagrebe-adresa/e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. www.erstebank.hr

Dodatne informacije• Info telefon: 0800 7890• Info telefon za pozive iz inozemstva:+ 385 51 365 591• Info govorni automat:072 555 555

Profil tvrtke na hrvatskom i engleskom jeziku možete pročitati u Liderovom posebnom izdanju na 180 stranica ‘500 najboljih

20. travanj 2024 12:00