Poslovna scena
StoryEditor

Moguća sanacija 3. maja vlastitim sredstvima

03. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

U brodogradilištu 3. maj u Rijeci je održan zbor radnika, na kojem su sudjelovali i predstavnici Uprave, a govorilo se o aktualnoj situaciji u brodogradilištu, postupku privatizacije te planovima poslovanja.

Predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan, nakon zbora zatvorenog za javnost, izjavio je novinarima da brodogradilište nastavlja djelovati po planu preustroja. Upitan koji model privatizacije je za Upravu najprihvatljiviji Kučan je kazao da on samo priželjkuje da se riješi taj postupak na bilo koji način. To je nužno jer moramo ugovarati nove poslove, a svi mogući naručitelji pitaju što će se dogoditi u 3. maju nakon 1. srpnja 2013., kazao je Kučan.

Predsjednica Radničkog vijeća Nada Jelinić Starčević kazala je da je vrijeme da Vlada počne zapošljavati, a ne otpuštati. Komentirala je vladinu najavu investicija u školske zgrade rekavši da bi prije toga, unatoč tome što je to potrebno, bilo bolje ulagati u industrijsku proizvodnju i gospodarstvo kako bi se sačuvala i otvarala nova radna mjesta.  Radničko vijeće je optimistično što se tiče budućnost brodogradilišta jer zna, kako je kazala, da se 3. maj može sanirati vlastitim sredstvima. Glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić najavio je da će idući tjedan uputiti pismo predsjedniku Vlade u kojem će se istaknuti da se mora brzo donijeti odluka što će biti s brodogradilištem jer ono više ne može očekivati rješenje narednih 90 dana, kako je najavljeno.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić rekao je da Uprava brodogradilišta mora pronalaziti nove poslove, a Vlada pomoći pri tome. Ocijenio je da je stanje alarmantno te naglasio da brodogradilišta moraju opstati. Predstavnik radnika u Nadzornom odboru 3. maja Roland Sušanj je ustvrdio da bi propast brodogradnje ugrozila cjelokupno gospodarstvo zemlje.

26. travanj 2024 22:55