Poslovna scena
StoryEditor

Moj je prioritet refinanciranje Holdingova golemog duga

14. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

[gallery columns="5" ids="227723,227724,227725,227726,227727"]

Da je znao što ga čeka, pitanje je bi li se Dejan Fičko prijavio za natječaj za predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga. No već je dva mjeseca na čelu i pokušava jednu od najvećih hrvatskih tvrtki prilagoditi zahtjevima tržišta.

U opuštenom ozračju, s osmijehom, spremno je odgovarao na pitanja, a podatke o svim podružnicama sipao je kao na pokretnoj vrpci. Što točno Holding očekuje u idućem razdoblju, kakav je odnos s gradonačelnikom Bandićem i hoće li biti otpuštanja, neke su teme o kojima smo razgovarali.

• Na čelu ste Zagrebačkog holdinga dva mjeseca. Kakva vas je situacija dočekala?

- Jedna od najvećih tvrtki u Hrvatskoj suočavala se s problemom vezanim uz sustav korporativnog upravljanja. Nepovezanost poslovnih segmenta i nekorištenje ekonomije obujma su problemi, ali s druge strane prednosti su područje djelovanja, velik broj nekretnina i značenje koje Holding ima za Zagreb.

• Pri dolasku istaknuli ste tri cilja – refinanciranje obveznica, sanaciju Čistoće i centralizaciju javne nabave. Što ste postigli?

– Ciljevi su definirani i sve se sada provodi. Na prvom je mjestu refinanciranje duga jer tu imamo relativno kratak rok. Za dvije godine dospijevaju nam 2,2 milijarde kuna. Traju razgovori s potencijalnim kreditorima i pripremaju se potrebni materijali. To je zadatak koji građani ne vide, ali mora se hitno obaviti. Druga je stvar Čistoća. Zateklo nas je stanje da su zakoni koji se odnose na odvoz i na naplatu po količini napisani davno, a kod nas se u Holdingu tek sad počinju primjenjivati. Razlozi su što tehničke prirode, što ljudski faktor. Sad rješavamo nagomilane probleme vezane uz tu nesustavnost. To je povezano i s odgovornim osobama koje su sad ponovo pod istragom. Treća je stvar javna nabava. Ona je bila centralizirana na nivou Holdinga, a onda je prebačena na Grad Zagreb po odluci gradonačelnika Bandića. Pokušali smo ponovo centralizirati nabavu, no s povratkom na dužnost gradonačelnik je donio odluku da se kompletna javna nabava prebaci na Grad Zagreb. Poslovna funkcija javne nabave traži vrijeme, sustavno provođenje i temeljito planiranje, što do sada nije bio slučaj – i stoga je iznimno zahtjevna. Poslovne funkcije nekih podružnica bile su ugrožene zbog toga i nadamo se da je tomu došao kraj. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da ubrzamo sve procese i očekujemo pozitivne efekte. Sada je teško predvidjeti kakve će to posljedice imati, ali to se mora učiniti. Javna nabava sad je prioritet.

• Prošle godine prihodi su pali za 30 posto. Koji su uzroci pada?

– Ako govorimo o rezultatima Zagrebačkog holdinga d.o.o., glavni uzroci pada prihoda nastali su zbog izdvajanja poslovnih aktivnosti i podružnica Vodoopskrbe i odvodnje, GSKG-a i AGM-a u zasebne tvrtke kćeri. To je polovica, dok je drugih 15 posto zbog izostanaka jednokratnih efekata: financijskog prihoda od prodaje dugotrajne imovine i ukidanja dugoročnih rezerviranja za primanja zaposlenih te naravno manje subvencije podružnici ZET-u. Na razini grupe pad prihoda bio je 15 posto zbog navedenih razloga te dodatno zbog manjih prihoda od prodaje plina i izdvajanja dijela sportskih objekata u Ustanovu. Ako se gleda bruto dobit, ona je približno ista, dok je razlika u neto dobiti uvjetovana značajno većim poreznim rashodom zbog ukidanja porezne imovine. Ne bismo se toliko fokusirali na prihode kao kategoriju, već na kvalitetu usluge koji građani dobivaju u sklopu naših aktivnosti. Holding je po definiciji kompanija kojoj nije cilj maksimiziranje profita nego pružanje najbolje usluge. Treba gledati i ukupnu imovinu jer tu nije došlo do jednokratnih prodaja prošle godine.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

26. travanj 2024 11:36