Poslovna scena
StoryEditor

Moj Zaba Start: Što se očekuje od prijavljenih projekata?

26. Studeni 2014.
Piše:
Miro Soldić

Prijave na ‘Moj Zaba Start‘ natječaj traju do 1. prosinca, stoga smo za sve vas koji imate namjeru kandidirati svoje projekte razgovarali sa partnerima natječaja koji su ujedno i članovi žirija, kako bi iz prve ruke doznali što očekuju od prijavljenih projekata.

Matija Duić iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) objasnio nam je po kojim kriterijima će se voditi pri ocjenjivanju projekte u kategoriji ‘Moja kreativna crta‘.

Komisija će najviše honorirati one proizvode koji uspiju zaokružiti čitav projekt, odnosno jasan i uvjerljiv poslovni plan s realno prikazanim odnosnom troškova i planiranih prihoda te, još važnije, atraktivan, prepoznatljiv proizvod koji korespondira s kulturnim i potrošačkim navikama tržišta, ili koji kroz suvremenost te vizualnu atraktivnost i kvalitetu ukazuje na izvozni potencijal – istaknuo je Duić.

Uz HOK, partneri natječaja ‘Moja kreativna crta‘ su agencija Bruketa&Žinić, Jasna Jakovljević iz HNK Varaždin te filmski kritičar Dean Sinovčić.

Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) ocjenjivati će projekte u kategoriji ‘Moja zelena zona‘ skupa sa predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj i Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. On naglašava kako kandidati trebaju pripaziti da pravilno ispune prijavu i jasno izlože svoju ideju, odnosno plan njene realizacije.

Projekti trebaju biti inovativni, to podrazumijeva drugačiji pristup problemu na način da ga se učinkovito otklanja. Poduzetnici trebaju paziti da jasno izlože ideju i razloge zašto je ona ostvariva. Posebno ćemo tražiti inovativnost i poslovnu održivost – poručio je Domac.

U kategoriji ‘Moja prilika‘ partneri natječaja su HAMAG-BICRO, Sense Consulting, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Udruga inovatora Hrvatske.

Bitni aspekti projekata za sve članove žirija su poslovni planovi koji moraju jasno ukazivati na tržišne mogućnosti proizvoda, odnosno način promocije i prodaje. Financijska konstrukcija projekata također je iznimno važna i mora dokazati da troškovi proizvodnje, prodaje i distribucije proizvoda ne premašuju očekivane prihode od prodaje.

Uz tržišni potencijal, kompetencije i dostupnost financijskih resursa, procjena potrebnog kapitala za održivo poslovanje glavni je kriteriji kojima će se stručna komisija voditi pri odabiru projekata koji će ući u finalni izbor, a kasnije i osvojiti financijsku potporu. Za Moju zelenu zonu promatrat će se još i utjecaj projekta na zajednicu i okoliš, doprinos projekta zelenijem i konkurentnijem društvu te procjena prihoda ili ušteda koje projekt donosi kao i činjenica da su rezultati široko primjenjivi.

23. travanj 2024 13:08