Poslovna scena
StoryEditor

MOL Grupa ostvarila čistu CCS EBITDA-u od 1,1 milijardu dolara u prvoj polovici 2016.

05. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

MOL Grupa objavila je u petak financijske rezultate za prvu polovicu 2016. godine. MOL je na pravom putu da ostvari svoje financijske ciljeve za 2016. i da generira barem dvije milijarde čiste CCS EBITDA- e.

Otporni integrirani poslovni model MOL Grupe apsorbirao je učinke niskih cijena nafte s rekordnim doprinosom EBITDA-e iz rafinerijskog poslovanja uz podršku snažnog rezultata petrokemije i maloprodaje. Segment istraživanja i proizvodnje nafte dosegnuo je 111.500 boepd (barela ekvivalenta nafte dnevno), što nagoviještava da će MOL Grupa dosegnuti više razine ciljanog raspona za 2016. od 105-110 tisuća boepd. MOL Grupa ostvarila je čistu CCS EBITDA-u u iznosu od 305 milijardi HUF (1,1 milijardu USD) u prvoj polovici godine.

Ovi snažni rezultati nagoviještaju da je MOL na dobrom putu da ispuni svoj godišnji cilj od barem 2 milijarde USD, unatoč tome što su se cijene nafte prosječno kretale na razinama nešto nižim od 40 USD po barelu u prvoj polovici godine, što je bilo smanjenje za 30% u usporedbi s prethodnom godinom.

Segment rafinerijskog poslovanja ostvario je rekordno visoke rezultate uz čistu CCS EBITDA-u u iznosu od 209 milijardi HUF (747 milijuna USD), što je 3% više od rezultata temeljnog razdoblja, uz doprinos petrokemije i maloprodaje od 60%. Impresivni rast rezultata petrokemije i maloprodaje poravnao je očekivanu normalizaciju rafinerijskih marži koje su podupirale integriranu prirodu lanca vrijednosti rafinerijskog poslovanja MOL Grupe. Petrokemijsko poslovanje doseglo je najviši rezultat ikad uz podršku povećane integrirane petrokemijske marže i rasta ukupne prodaje od 5%. EBITDA maloprodaje porasla je za gotovo 50% u odnosu na prethodnu godinu, zbog veće količine prodaje potaknute organskim rastom količine, neorganskim proširenjem mreže i daljnjim rastom tržišne potražnje za motornim gorivom. Snažniji doprinos prodaje nevezane uz gorivo također je podržao rezultate.

U segmentu istraživanja i proizvodnje nafte, prosječna dnevna proizvodnja ugljikovodika porasla je za 8.000 boepd (ili 8%) u odnosu na prethodnu godinu, na 111.500 boepd. Osim povećanog doprinosa iz Ujedinjenog Kraljevstva, ukupna proizvodnja porasla je za 7% kao rezultat uspješno nastavljenog programa optimizacije proizvodnje. To je prvenstveno bilo potaknuto rastom proizvodnje nafte, koji je iznosio 17% na godišnjoj razini. Osim posebnih stavki, EBITDA je iznosila 91 milijardu HUF (324 milijuna USD) u prvoj polovici 2016. godine, što je pad za 20% u odnosu na prethodnu godinu. CAPEX i investicije smanjili su se na još više, za 34%, i iznosili 74 milijarde HUF (263 milijuna USD). Stoga je segment istraživanja i proizvodnje nafte pokazao da može generirati pozitivan protok novca na dnu ciklusa sirove nafte. Segment transporta plina („midstream“) ostvario je polugodišnji doprinos EBITDA-i od 27,4 milijarde HUF (97 milijuna USD), što je nešto manje nego prošle godine.

Predsjednik-glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: - MOL Grupa u potpunosti ostaje na dobrom putu da ostvari svoja obećanja za 2016. godinu unatoč vrlo izazovnom eksternom okruženju u naftnoj i plinskoj industriji. S obzirom na naše snažne rezultate do danas uvjereni smo da ćemo biti u skladu s našim početnim smjernicama za čistu CCS EBITDA-u višu od 2 milijarde USD u 2016. godini. Segment istraživanja i proizvodnje nafte vratio se na rast EBITDA-e, ostvario tri impresivna otkrića ugljikovodika u Pakistanu te napreduje u svojim naporima da poveća proizvodnju uz optimizaciju organizacije i smanjenje baze troškova. Segment rafinerijskog poslovanja uspio je poravnati očekivanu normalizaciju rafinerijskih marži vrlo snažnim rezultatima petrokemije i maloprodaje, budući da ta dva segmenta sada doprinose EBITDA-i segmenta rafinerijskog poslovanja s gotovo dvije trećine. Ovi rezultati naglašavaju snagu i otpornost integriranog poslovnog modela, čiji je dokaz činjenica da neprestano generiramo snažan protok novca u ciklusu. To se odražava i nedavnim podizanjem kreditnog rejtinga, koji je MOL primio od agencije S&P, kao i novim sindiciranim kreditom od 615 milijuna eura, koji je potpisan s nadalje poboljšanim uvjetima.

25. travanj 2024 03:57