Poslovna scena
StoryEditor

Mol planira uložiti milijardu dolara u istraživanje i proizvodnju

11. Siječanj 2014.

Mađarska naftna grupa Mol uložit će ove godine oko milijardu dolara u aktivnosti istraživanja i proizvodnje, a priželjkuje i dozvole za otkrivena i razvijena polja u Hrvatskoj, ističe u razgovoru za Reuters čelnik Molova odjela Alexander Dodds.

Naznačenih milijardu dolara okvirna je brojka koja bi mogla varirati, ovisno o prilikama u datoj godini. Molov novčani tok omogućuje financiranje akvizicija, ističe u razgovoru za Reuters izvršni potpredsjednik Molova upravnog odbora za istraživanje i proizvodnju.

U Hrvatskoj je po njegovim riječima najveći izazov dobivanje dozvola za proizvodnju na već otkrivenim ili razvijenim poljima.

Prema njegovim riječima, INA bi danas mogla u Hrvatskoj proizvoditi dodatnih četiri tisuće do 4.300 barela dnevno ekvivalenta nafte, kada bi ponovo ishodila odgovarajuće dozvole. Ta količina odgovara devet posto INA-ine proizvodnje, a hrvatska vlada propušta porezne prihode, naglašava on.

INA je 2011. izgubila dozvole zbog zanemarivanja istraživanja.

Mađarska je kompanija vlasnik 49-postotnog udjela u INA-i ali je u sporu s hrvatskom vladom oko upravljačkih prava.

Mol ima pet rafinerija u srednjoj Europi i prisutan je u segmentu istraživanja i proizvodnje u matičnoj Mađarskoj, te u Hrvatskoj, Rusiji, Kurdistanu, Pakistanu, Angoli i drugim zemljama, navodi Reuters.

Nedavno su od njemačkog Wintershalla za 375 milijuna dolara kupili i nekoliko udjela u poljima u Sjevernom moru. Transakcija bi trebala biti zaključena u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Alexander Dodds ističe da je Sjeverno more atraktivno kao zrelo područje koje još ima potencijala za akvizicije i za pojačane aktivnosti istraživanja.

"Nakon što zaključimo transakciju, dobit ćemo priliku za sudjelovanje u tim natječajima za dodjelu licenci, bilo kao nositelj licence bilo kao vlasnik manjeg udjela, i iskoristit ćemo je", kazao je Dodds u intervjuu koji je vođen u četvrtak.

Nositelji licence kontroliraju bušotine ali snose i više troškova dok manjski udio nosi sa sobom i razmjerno manje troškove bušenja, razvoja i eksploatacije.

Mol je zacrtao ambiciozan cilj povećanja dnevne proizvodnje na 170 do 180 tisuća barela do 2018., sa 101 tisuću barela dnevno na kraju trećeg tromjesečja 2013.

Za netom započetu godinu zacrtan je cilj od 103 tisuće barela dnevno, koji ne uključuje proizvodnju u novokupljenom poslovanju na Sjevernom moru ni druge akvizicije, dodaje Dodds.

Po njegovim riječima, Mol mora nadoknaditi pad proizvodnje u Mađarskoj i Hrvatskoj pronalaženjem prilika za rast u drugim regijama.

"Strateški gledano, moja je smjernica kao čelnika odjela za istraživanje i proizvodnju da udio rezervi u proizvodnji premaši 100 posto; moramo povećavati proizvodnju najmanje 10 do 15 posto godišnje", naglasio je.

27. travanj 2024 02:12