Poslovna scena
StoryEditor

Može li Gordana Deranja dići HUP nakon Ergovića i Mudrinića?

04. Listopad 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ima novog predsjednika, 11. po redu. Zapravo, da odmah ispravimo netočan navod - HUP ima predsjednicu, prvu po redu. I to industrijalku. Prvi put u povijesti HUP-om će iduće dvije godine predsjedati žena - Gordana Deranja, predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta i dosadašnja članica Izvršnog odbora HUP-a.

Nakon višemjesečne potrage, u ponedjeljak je jednoglasno tu odluku donijelo Vijeće članica HUP-a, pojačavši i Izvršni odbor Ivanom Pavlovićem, predsjednikom Uprave Luke Ploče. To je izvrsna i optimistična vijest jer HUP se, pričaju nam upućeniji, gotovo počeo gasiti - nije ga bilo. S novom predsjednicom pak dolazi nova nada, iako već startna pozicija otkriva težak zadatak i razdoblje koje slijedi.

Traganje za onim tko bi bio voljan postati prvi čovjek HUP-a trajalo je mjesecima, što je prema mišljenju mnogih bilo jasan pokazatelj neatraktivnosti funkcije, unatoč tome što je donedavnom predsjedniku Ivici Mudriniću koji je još s novom godinom hrvatsku adresu zamijenio njemačkom u Deutche Telekomu mandat istekao u rujnu. Ljudi se umore jer se treba boriti s različitim interesima, sindikatima, vlašću, s onima koji nemaju sluha, a malo je onih koji žele biti Don Quijote. Licitiralo se s nekoliko imena, spominjao se vlasnik Orbica Branko Roglić, u igri je navodno bio i vlasnik Zagreb-Montaže Vlado Čović pa i Gordana Kovačević, čelnica Ericssona Nikole Tesle. No na kraju se ipak, kako se i nagađalo u medijskom prostoru, isprofirilala Deranja. Prihvatila je novu funkciju, kako sama kaže, jer misli da svatko svojim angažmanom treba pridonijeti da se dogode promjene koje su nam svima potrebne. Stoga zalaganje za promjene i strukturne reforme ostaju prioriteti HUP-a:

- Bolji uvjeti za poslovanje i planiranje poslovanja, poticajnije okruženje za investicije, jeftinija i efikasnija država na svim razinama; sve su to promjene koje nisu potrebne samo poduzetnicima već i svima nama kao građanima ove zemlje. A ništa od toga nije moguće bez strukturnih reformi. Parcijalne i pojedinačne mjere bez sagledavanja cjeline ne daju rezultate. To je potpuno jasno vidljivo i iz daljnjeg pada BDP-a. Iduće godine pred nama su parlamentarni izbori te od svih koji žele voditi zemlju u idućem mandatu očekujemo da budu spremni na provedbu reformi bez odlaganja i daljnjih eksperimenata usmjerenih na to kako da se što manje toga mijenja - jasna je Deranja.

>>>Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

19. travanj 2024 10:49