Poslovna scena
StoryEditor

Mršić: Ako Podravka uspije u Kini omogućit će ulaz i drugim tvrtkama iz regije

28. Svibanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

Poslovni klub slovensko-hrvatskih gospodarstvenika organizirao je radni doručak u suradnji s Podravkom, a Zvonimir Mršić, predsjednik uprave Podravke iskoristio je prigodu da prisutnima prezentira novosti u poslovanju.

- Finalizacijom kupovine Žita postat ćemo druga najveća prehrambena kompanija u Sloveniji, iza Ljubljanskih mlekarni. Ne mogu puno pričati o akviziciji jer još čekamo rješenje slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, ali mogu reći kako smo uvjereni da ćemo omogućiti dodatni razvoj Žita – istaknuo je Mršić, dodavši kako u Podravci žele nuditi kupcima inovativna kulinarska iskustva i poboljšati im kvalitetu života.

Osvrnuo se i na neke generalne pokazatelje poslovanja kompanije pohvalivši se da posluju u 23 zemlje diljem svijeta sa vlastitom distribucijom u njih 10. Trenutno zapošljavaju 5300 radnika, a oko 60 posto prihoda grupe, koji su prošle godine iznosili 3,5 milijardi kuna, ostvaruju na internacionalnim tržištima.

Najavio je kako će na idućoj skupštini dioničara biti povećan kapital tvrtke za 5 milijuna eura i pojasnio kako su otvaranja predstavništva u Dubaiu i Kini samo nastavak diversifikacije kojom žele osigurati stabilna tržišta za svoje proizvode.

- Gradimo i dvije tvornice lijekova, te greenfield investicije vrijedne su oko 350 milijuna kuna, a puno ulažemo i u društveno odgovorno poslovanje – poručio je Mršić, uz napomenu kako su prije Žita akvirirali rovinjsku Mirnu, što pokazuje njihovu ambiciju da ozbiljno uđu u posao s ribom.

Što se tiče širenja na kinesko tržište, kazao je da im nije bilo lako ući jer je to jedno od najzaštićenijih i najkompliciranijih svjetskih gospodarstava.

- Godinama smo se pokušavali probiti u Kinu, a onda smo konačno prošle godine odlučili pokušati izravno, otvaranjem predstavništva. Vjerujemo u potencijal kineskog tržišta, ali moramo biti strpljivi zbog protekcionizma – izjavio je, i objasnio kako prvo planiraju plasirati dječju hranu i Dolcella liniju, a tek onda Vegetu.

- Ako se uspijemo etablirati u Kini bit ćemo u poziciji da postanemo kanal, svojevrsni ulazni port, i za druge tvrtke iz regije koje su nam na adriatic tržištu ljuta konkurencija, ali na ovako velikim tržištima, gdje ima dovoljno mjesta za sve, moramo surađivati i raditi zajedno – zaključio je Mršić.

23. travanj 2024 05:47