Poslovna scena
StoryEditor

Mršiću opomena zbog izjava o cijeni dionice Podravke

13. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga na sjednici održanoj 13. prosinca 2012. godine, donijelo je rješenje kojim se Zvonimiru Mršiću, predsjedniku Uprave Podravke izriče opomena.

Istim se rješenjem nalaže Podravci da u roku od 45 dana od dana primitka rješenja unaprijedi interni sustav upravljanja s propisanim i povlaštenim informacijama, na način da donese interne akte kojima će propisati:

a) kriterije kojima se vodi prilikom procjene radi li se o povlaštenoj informaciji koja se neposredno odnosi na društvo;b) jasne linije odgovornosti i zaduženja u svezi objavljivanja propisanih i povaštenih informacija te utvrđivanja opravdanih interesa za odgodu objave povlaštenih informacija;c) učinkovite mjere kojima se osigurava povjerljivost povlaštenih informacija i sprječava pristup istima;d) učinkovite mjere prema članovima Uprave, članovima Nadzornog odbora i zaposlenicima društva u slučaju kršenja obveza; ie) postupak vođenja popisa upućenih osoba, odnosno postupak sastavljanja, ažuriranja i čuvanja popisa upućenih osoba.

Društvu PODRAVKA d.d., Koprivnica, A.Starčevića 32, nalaže se Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga podnijeti izvještaj o poduzetim mjerama iz točke II. izreke ovog rješenja, s dokumentacijom i drugim dokazima iz kojih će biti vidljivo da su utvrđene nepravilnosti otklonjene, u roku od 45 dana od dana primitka ovog rješenja.

Dana 18. listopada 2012. godine, na 22. godišnjoj konferenciji Zagrebačke burze d.d. Zagreb (dalje:Burza), održanoj u Rovinju, dodijeljene su nagrade izdavateljima za najbolje odnose s ulagateljima, te je ove godine jedna od nagrada dodijeljena Izdavatelju. U prigodnom govoru prilikom preuzimanja nagrade za najbolje odnose s ulagateljima, predsjednik Uprave Izdavatelja – Zvonimir Mršić je najavio da slijedi još dobrih vijesti u Izdavatelju koje će uskoro podijeliti s investicijskom zajednicom, a koje će utjecati na cijenu dionice Izdavatelja, pa da treba sačuvati nešto novca za isto. Rekao je da zbog Pravila Burze ne može reći o čemu se radi.

Dodjeli nagrade i prigodnom govoru nazočilo je više od 300 sudionika konferencije, među kojima i službene osobe Agencije, koje su o istom sastavile službenu zabilješku.

Navedenu izjavu predsjednika Uprave Izdavatelja – Zvonimira Mršića prenio je istog dana (18. listopada 2012.) u 10:54 sati internetski portal dnevnih novina Poslovni dnevnik , u članku pod naslovom ‘Mršić: Nešto će uskoro promijeniti cijenu dionice, ali još ne mogu otkriti što‘, na sljedeći način:

-Slijedi još dobrih vijesti u Podravci i vrlo skoro ćemo ih podijeliti s investicijskom zajednicom. Vrlo skoro ćemo objaviti nešto što će utjecati na cijenu dionica. Sačuvajte nešto novca za nakon tih vijesti, ali zbog pravila burze ne mogu reći o čemu se radi.-

Izjavu Zvonimira Mršića prenijelo je istog dana više medija u Republici Hrvatskoj (Lider, Večernji list itd.). Dvije minute nakon objave članka u Poslovnom dnevniku, točnije u 10:56 sati, počelo je aktivno trgovanje dionicama Izdavatelja oznake PODR-R-A uz rast cijene, tako da je cijena dionica PODR-R-A do kraja tog trgovinskog dana (18. listopada 2012.) porasla za 7,54% u odnosu na prethodni dan. Provedenom analizom kupovnih i prodajnih naloga koji su rezultirali transakcijama, utvrđeno je sljedeće:

Od ukupno 60 kupovnih naloga (koji su bili aktivna strana u transakcijama), 54 naloga za kupnju dionica PODR-R-A zadana su nakon objave članka u Poslovnom dnevniku, odnosno nakon 10:54 sati, a preostalih 6 naloga bilo je zadano prije objave članka, s tim da su promijenjeni nakon objave članka na način da je promijenjena cijena u veću. Od ukupno 52 prodajna naloga za dionicu PODR-R-A, 30 naloga bilo je zadano prije objave članka, a preostalih 22 naloga zadani su nakon objave članka.Dana 18. listopada 2012. protrgovano je s ukupno 4.044 dionice PODR-R-A u 104 transakcije, dok je u prethodna 3 (tri) trgovinska dana protrgovano s ukupno 2.774 dionice PODDR-R-A u 31 transakciji.

Na temelju naprijed iznesenih činjenica utvrđeno je postojanje uzročno-posljedične veze između izjave Zvonimira Mršića, predsjednika Uprave Izdavatelja, i porasta cijene dionica Izdavatelja oznake PODR-R-A na dan 18. listopada 2012. godine.

S tim u vezi, Burza je zatražila očitovanje Izdavatelja o novim materijalnim činjenicama. Izdavatelj se istog dana u 13:05:07 sati Burzi očitovao da u ovom trenutku nema saznanja da postoje bilo kakve materijalne činjenice koje bi sukladno propisima trebale biti objavljene, zbog mogućnosti utjecaja na promet ili cijenu dionica.

Prema očitovanju koje je Izdavatelj tijekom postupka dao Agenciji, odluku o sadržaju očitovanja za Burzu dana 18. listopada 2012. u 13:05:07 sati donio je predsjednik Uprave Izdavatelja – Zvonimir Mršić, uz suglasnost članova Uprave Izdavatelja.

Slijedom navedenog, utvrđeno je da su istog dana (18. listopada 2012.) iznesene i objavljene dvije kontradiktorne izjave vezano uz Izdavatelja i dionicu Izdavatelja oznake PODR-R-A, i to izjava Zvonimira Mršića, predsjednika Uprave Izdavatelja i očitovanje Izdavatelja.

Vezano uz naprijed navedeno, Izdavatelj se 02. studenog 2012. Agenciji očitovao da predmetna izjava i očitovanje nisu u suprotnosti, budući da predsjednik Uprave Izdavatelja tvrdi da interpretacije novinara ne odgovaraju onome što je izjavio, kao i da ne postoje činjenice koje bi Izdavatelj bio dužan javno objaviti.

Međutim, Agencija nije prihvatila ovo očitovanje, već je ocijenila da je isto usmjereno na izbjegavanje odgovornosti Izdavatelja, budući da su izjavu Zvonimira Mršića, osim novinara čuli i svi sudionici na konferenciji Burze, među kojima i službene osobe Agencije.

Slijedom opisanog činjeničnog stanja, Agencija je utvrdila da je predsjednik Uprave Izdavatelja – Zvonimir Mršić, dajući na konferenciji Burze dana 18. listopada 2012. naprijed navedenu izjavu, iznio informaciju o Izdavatelju kojom je dao lažne, odnosno obmanjujuće signale u pogledu cijene dionica Izdavatelja, a za koju informaciju je, po svojoj funkciji u Izdavatelju, morao znati da je lažna, odnosno obmanjujuća, budući da je u naknadnom službenom očitovanju Izdavatelja od istog dana, a koje je odobrio upravo Zvonimir Mršić, Izdavatelj izjavio kako u ovom trenutku nema saznanja da postoje bilo kakve nove materijalne činjenice, odnosno povlaštene informacije.

Uzimajući u obzir izjavu Zvonimira Mršića na konferenciji Burze, ulagatelji su donosili svoje investicijske odluke u pogledu dionica Izdavatelja oznake PODR-R-A, pa je tako cijena dionica Izdavatelja oznake PODR-R-A do kraja trgovinskog dana 18. listopada 2012. porasla za 7,54% u odnosu na prethodni dan.

Člankom 466. stavak 1. točka 3. ZTK, propisano je da manipulacija tržištem znači, između ostalog, širenje informacija putem medija ili bilo kojim drugim načinom koji daje ili bi mogao davati lažne ili obmanjujuće signale u pogledu financijskih instrumenata, uključujući širenje glasina i lažnih ili obmanjujućih vijesti, gdje je osoba koja je proširila informaciju znala, ili trebala znati, da je informacija lažna ili obmanjujuća.

Opisanim ponašanjem Zvonimir Mršić je prekršio odredbu članka 465. ZTK, kojom je zabranjen svaki oblik manipuliranja tržištem.

Sukladno odredbama članka 480. ZTK, Agencija je ovlaštena za nadzor nad poštivanjem zabrana i obveza iz članaka 450. - 487. ZTK, koji nadzor obavlja u svrhu sprečavanja i otkrivanja djelatnosti koje predstavljaju zlouporabu tržišta. Ukoliko tijekom nadzora utvrdi kršenje odredbi ZTK, Agencija je ovlaštena izreći nadzornu mjeru iz članka 480. stavak 6. ZTK, od kojih je jedna – izricanje opomene pravnoj ili fizičkoj osobi koja postupa suprotno odredbama članaka 450. - 487. ZTK.

Agencija drži kako upravo predsjednik i članovi uprave izdavatelja čije su dionice uvrštene na uređeno 

tržište (štoviše, na ‘stroži‘ segment tog tržišta – službeno tržište) moraju poznavati, primjenjivati i promicati sustav transparentnosti i korporativnog upravljanja, te biti svjesni utjecaja istog na formiranje cijene dionice na tržištu.Agencija smatra da je izricanje opomene predsjedniku Uprave Izdavatelja – Zvonimiru Mršiću primjereno okolnostima slučaja, posebice sa stajališta zaštite povjerenja ulagatelja u funkcionalnost i integritet tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj, te da se istom postiže prevencija sličnih postupanja u budućnosti.

03. svibanj 2024 16:03