Poslovna scena
StoryEditor

Na prekograničnom varanju gubi se 50 milijardi eura na godinu

15. Travanj 2016.

Nerazmjer između očekivanog i prikupljenog PDV-a dosegnuo je 170 milijardi eura još 2013. pa je ažurna Komisija donijela Akcijski plan za stvaranje jedinstvenog područja poreza na dodanu vrijednost. Cilj je stvoriti sustav otporniji na prijevare

Upravo u jeku izbijanja skandala u vezi s poreznim nestašlucima putem panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca Europska komisija objavila je Akcijski plan prema stvaranju jedinstvenog područja poreza na dodanu vrijednost. Cilj je plana stvoriti jednostavniji sustav otporniji na prijevare i otvoreniji za poslovnu zajednicu. Kako su podsjetili u Komisiji, ‘PDV rupa‘ (nerazmjer između očekivanog i prikupljenog PDV-a) dosegnula je 170 milijardi eura još 2013., a varanje na prekograničnom plaćanju PDV-a generira gubitak na prihodima od PDV-a od 50 milijardi eura na godinu. Aktualni sustav, prepušten uglavnom državama članicama na milost i nemilost, fragmentiran je i opterećuje mala i srednja poduzeća.

Pitanje sniženih stopa

Plan obuhvaća osnovne principe za uspostavljanje jedinstvenog sustava PDV-a u EU, kratkoročne mjere za smanjenje prijevara, ažuriranje okvira za stope PDV-a i omogućavanje veće fleksibilnosti državama članicama u pogledu PDV-a, pojednostavnjivanje pravila za e-trgovinu i mala i srednja poduzeća.

Istovremeno, bit će uspostavljen i internetski portal koji će pojednostavniti prikupljanje poreza poduzećima i državama članicama. Potkraj godine Komisija će predložiti mjere za unaprjeđivanje razmjene informacija vezanih uz prijevare. Nadalje, razmišlja se o dvije opcije kojima bi se postigla veća fleksibilnost za države članice. Prva je zadržati minimalnu stopu od 15 posto uz redovitu reviziju proizvoda i usluga koje mogu računati na snižene stope, a druga je jednostavno ukidanje liste proizvoda i dobara koji potpadaju pod snižene stope. Potonja opcija zahtijevala bi pažljiviju razradu kako bi se izbjeglo porezno natjecanje između članica, povećanje troškova poduzećima i prijevare. U obje varijante nulta stopa i snižene stope ostali bi na snazi. Posljednje, trenutačno loš sustav u području e-trgovine trebao bi biti moderniziran do kraja ove godine

Lakše za male i srednje

Tijekom sljedeće godine, pak, Komisija namjerava predstaviti i paket mjera za pojednostavnjenje sustava PDV-a usmjeren na olakšavanje prekograničnog poslovanja malim i srednjim poduzećima.

Iz europske trgovinske komore Eurocommerce plan su pozdravili, ali upozoravaju da u slučaju veće fleksibilnosti za države članice treba paziti da različite stope na proizvode u EU ne stvore dodatnu konfuziju. I bolju razmjenu informacija u udruženju smatraju pozitivnim smjerom, s tim da svaka nova mjera protiv varanja ne smije stvarati dodatni administrativni teret kompanijama ili nove barijere. 

19. travanj 2024 02:53