Poslovna scena
StoryEditor

Na Terminalu Janafa u Sisku u radu pet novih spremnika

12. Studeni 2013.

Jadranski naftovod (Janaf) danas je na svom Terminalu Sisak u rad pustio pet novih spremnika za skladištenje nafte, čime je završena druga faza projekta rekonstrukcije-dogradnje rezervoarskog prostora tog terminala, a Janaf je u taj projekt do sada uložio oko 414 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Novi su spremnici ukupnog kapaciteta 400.000 prostornih metara, a time je Janaf učvrstio poziciju strateškog terminala za opskrbu naftom rafinerije u Hrvatskoj te državama jugoistočne i srednje Europe, istaknuto je na prigodnoj svečanosti na kojoj je nove spremnike u rad pustio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Dio kapaciteta novi spremnika, kaže Vrdoljak, koristit će se i za pohranu 240.000 tona nafte i derivata iz državnih rezervi.

Sve su radove na novim spremnicima izveli domaći izvođači, a pri izgradnji je primjenjena najsuvremenija tehnologija upravljanja, kontrolinga i zaštite okoliša.

"Dugoročni strateški projekt Vlade i Ministarstva je da Hrvatska postane energetsko čvorište ovog dijela Europe. Za takav projekt moramo imati žile kucavice, a to su trenutačno Janaf i Plinacro, a uskoro i Ina. Na taj način možemo postati energetski lider", rekao je ministar Vrdoljak.

Istaknuo je i kako će Sisak uskoro postati veliko i važno energetsko čvorište te najavio početak rada trećeg bloka HEP-ove Termoelektrane u Sisku sredinom slijedeće godine.

Govoreći o pregovorima s MOL-om oko Ine te revitalizaciji sisačke rafinerije, Vrdoljak je kazao je deset godina izgubljeno, jer se ništa nije ulagalo u sisačku Rafineriju.

"U pregovorima s MOL-om, ili novim partnerima moramo jasno reći što želimo od naših rafinerija. Vlada će ustrajati da ne smije pasti industrijska proizvodnja i da se pri modernizaciji rafinerije pronađe model koji najviše zapošljava", kazao je Vrdoljak.

O tome će se razgovarati s MOL-om nakon dogovora o korporativnom upravljanju, rekao je ministar gospodarstva poručujući pritom kako neće biti nikakvih tajnih ili neslužbenih dogovora, nego će sve biti potpuno transparentno.

"Na žalost, danas financijska situacija nije takva da možemo kupiti udjele u Ini, ali pustimo još da prođe neko vrijeme, jer nam Ina mnogo znači i radi se o strateškoj odluci", rekao je Vrdoljak.

Iz Janafa najavljuju i nove spremničke kapacitete na terminalima u Omišlju na otoku Krku te na zagrebačkom Žitnjaku.

Na taj će način Janaf postati najveća i naučinkovitija tvrtka te djelatnosti na području šire regije, istaknuo je predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević.

18. travanj 2024 17:37