Poslovna scena
StoryEditor

Najveći američki proizvođač aluminija razdvaja se na dvije kompanije

29. Rujan 2015.

Najveći američki proizvođač aluminija Alcoa objavila je da će se razdvojiti na dvije kompanije, čije će dionice biti u burzovnoj kotaciji, čime je poručila da njezine tradicionalne operacije proizvodnje aluminija i nove, usmjerene automobilskom i zrakoplovnom poslovanja, više nisu kompatibilne.

Tradicionalno poslovanje taljenja metala te američke kompanije pogođeno je velikim viškom aluminija na tržištu, koji uzrokuje pad cijena i najgoru krizu u toj industriji zadnjih nekoliko godina. Istodobno, kompanija vidi budućnost u rastu prodaje titana, na čemu ostvaruje veće marže, te aluminija veće čvrstoće zrakoplovnoj industriji, za što ima uporište u sve debljoj knjizi narudžbi od zrakoplovne i automobilske industrije. Zrakoplovni proizvođači okrenuli su se od aluminija prema lakšem titanu, a proizvođači vozila novim, snažnijim aluminijskim legurama umjesto čeliku da bi poboljšali izvedbu i učinkovito korištenje vozila.

Očekuje se da bi podjela Alcoe mogla biti provedena u drugoj polovini 2016. godine, pri čemu će tvrtka za proizvodnju aluminija zadržati naziv Alcoa, kažu u kompaniji. Za podjelu kompanije ne treba odobrenje investitora, kažu izvori.

Poslovanje s aluminijom u godinu dana do kraja lipnja ove godine imalo je 13,2 milijardi dolara prihoda i EBITDA-u od 2,8 milijardi dolara, uz 64 talionice i otprilike 17.000 radnika.

Druga kompanija koja će nastati podjelom Alcoe, imala je u istom razdoblju prihode od 14,5 milijardi dolara, EBITDA-u od 2,2 milijarde, te je u 157 pogona zapošljavala 43.000 radnika. Kroz niz akvizicija, kompanija tvrdi da je dobro pozicionirana za ostvarivanje koristi od rastućeg zrakoplovnog i automobilskog tržišta u nadolazećim godinama.  

25. travanj 2024 16:51