29. rujan 2015.

Najveći američki proizvođač aluminija razdvaja se na dvije kompanije

Najveći američki proizvođač aluminija Alcoa objavila je da će se razdvojiti na dvije kompanije, čije će dionice biti u burzovnoj kotaciji, čime je poručila da njezine tradicionalne operacije proizvodnje aluminija i nove, usmjerene automobilskom i zrakoplovnom poslovanja, više nisu kompatibilne.

Tradicionalno poslovanje taljenja metala te američke kompanije pogođeno je velikim viškom aluminija na tržištu, koji uzrokuje pad cijena i najgoru krizu u toj industriji zadnjih nekoliko godina. Istodobno, kompanija vidi budućnost u rastu prodaje titana, na čemu ostvaruje veće marže, te aluminija veće čvrstoće zrakoplovnoj industriji, za što ima uporište u sve debljoj knjizi narudžbi od zrakoplovne i automobilske industrije. Zrakoplovni proizvođači okrenuli su se od aluminija prema lakšem titanu, a proizvođači vozila novim, snažnijim aluminijskim legurama umjesto čeliku da bi poboljšali izvedbu i učinkovito korištenje vozila.

Očekuje se da bi podjela Alcoe mogla biti provedena u drugoj polovini 2016. godine, pri čemu će tvrtka za proizvodnju aluminija zadržati naziv Alcoa, kažu u kompaniji. Za podjelu kompanije ne treba odobrenje investitora, kažu izvori.

Poslovanje s aluminijom u godinu dana do kraja lipnja ove godine imalo je 13,2 milijardi dolara prihoda i EBITDA-u od 2,8 milijardi dolara, uz 64 talionice i otprilike 17.000 radnika.

Druga kompanija koja će nastati podjelom Alcoe, imala je u istom razdoblju prihode od 14,5 milijardi dolara, EBITDA-u od 2,2 milijarde, te je u 157 pogona zapošljavala 43.000 radnika. Kroz niz akvizicija, kompanija tvrdi da je dobro pozicionirana za ostvarivanje koristi od rastućeg zrakoplovnog i automobilskog tržišta u nadolazećim godinama.