Poslovna scena
StoryEditor

Najveći dioničar Pivovarne Laško postala "loša banka", nastavlja se prodaja Mercatora

03. Siječanj 2014.

Prijenosom rizičnih kreditnih plasmana slovenskih banaka na tzv. "lošu banku" ta je financijska institucija postala i najveći dioničar Pivovarne Laško (PL) u kojoj tvrde da to neće utjecati na postupak prodaje njihovih dionica Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor, piše u petak ljubljansko "Delo".

"Bez obzira na strukturu vlasništva skupina Laško nastavit će s procesom razduživanja i traženja strateškog investitora, a prodajni proces Mercatora odvija se prema vremenskom planu iz ugovora prodajnog konzorcija s kupcem", naveli su u Pivovarni Laško.

"Loša banka", punim nazivom Tvrtka za upravljanje potraživanjima banaka, dobila je do sada prijenosom loših kredita vlasničke udjele u 11 tvrtki, među ostalim i gotovo četvrtinu udjela u PL-u.

Ugovor Agrokora i konzorcija prodavatelja o prodaji i kupnji 53,44 posto Mercatorovih dionica istječe u prvom kvartalu ove godine, a Pivovarna Laško s bankama ima dogovoren reprogram kredita do kraja travnja, navodi "Delo".

Agrokor je u lipnju prošle godine s konzorcijem prodavatelja, koji čine 12 banaka i tvrtki, potpisao ugovor o kupoprodaji 53,12 posto Mercatora po cijeni od 120 eura za dionicu.

U slovenskim medijima i dalje su prisutna nagađanja hoće li ugovor biti realiziran. Pri tome se obično upitnim ocjenjuje mogućnost da Agrokor do roka osigura sredstva za isplatu više od polovice dioničara i da bankama podmiri 20 posto Mercatorovih dugova koji iznose oko milijardu eura.

19. travanj 2024 19:15