Poslovna scena
StoryEditor

Najveći zrakoplov na svijetu danas dolazi po Končarov transformator

08. Studeni 2013.
Piše:
liderhrt

Zrakoplov Antonov An-225, najveći zrakoplov na svijetu i koji može ponijeti najviše tereta, sletjet će danas na Pleso, zagrebačku zračnu luku, u kojoj će ukrcati 140 tona težak transformator tvrtke Končar i odvesti ga za elektranu San Lorenzo na Filipinima.

Najveći operativni zrakoplov na svijetu nazvan Mriya, što na ukrajinskom znači san, dugačak je nešto manje od nogometnog igrališta i visok kao šesterokatnica. Za tu jedinstvenu leteću grdosiju dužine 84 metra, raspona krila 88 i visine 18 metara vlada veliko zanimanje zrakoplovnih entuzijasta koji putuju po svijetu kako bi ga vidjeli i snimili.

Antonov 225 prazan teži oko 300 tona, a rekordan teret koji je dosad prevezao je 189 tona težak generator 2009. Maksimalna težina tereta u teretnom prostoru je 250 tona, a najveća težina koju može ponijeti na leđima je 200 tona, a s takvim teretom može letjeti na udaljenosti 4500 kilometara, dok s maksimalnom količinom goriva stiže na odredišta udaljena 13 do 15 tisuća kilometara. Ovaj leteći div drži gotovo 240 rekorda u svijetu zrakoplovstva i zračnog prijevoza.

Radi sigurnosti svi bitni sustavi u zrakoplovu su učetvorostručeni tako da kvar ne bude fatalan za šesteročlanu posadu.

Antonov bi trebao prevesti glavni dio transformatora snage 318 megavoltampera, a ostatak će biti transportiran redovnim aviolinijama. Rok za njegovu izradu bio je pet i pol mjeseci, ali je skraćen za 35 dana. Filipinski kupac odlučio se za prijevoz transformatora zrakoplovom koji će trajati dva dana kako bi uštedio na vremenu jer zbog kvara postojećeg transformatora snosi gubitke. Prijevoz brodom potrajao bi 40 do 45 dana. Prijevoz zrakoplovom stoji tri milijuna dolara i skuplji je od samog transformatora jedan i pol puta.

Očekivano vrijeme slijetanja zrakoplova u Zračnu luku Zagreb je danas u 18 sati, utovar je u subotu i trajat će oko 14 sati, a predviđeno vrijeme polijetanja je u nedjelju u šest sati.

- Ponosni smo što će transformator proizveden u Končar energetskim transformatorima (KPT), koji je u većinskom vlasništu korporacije Siemens biti isporučen na Filipine. Transformator težak 210 tona i snage 318 MVA namijenjen je za elektranu San Lorenzo na Filipinima. Nakon ulaska Siemensa kao većinskog vlasnika u KPT, tvrtki je značajno otvoreno međunarodno tržite preko Siemensovih prodajnih kanala. Samo Filipinima je, primjerice, do sada isporučen 41 transformator. Končar energetski transformatori su jedna od najboljih tvornica transformatora unutar grupacije Siemens. Jedan su od najznačajnijih izvoznika u Hrvatskoj i isporučuju transformatore širom svijeta. – kazao je predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska Mladen Fogec.

20. travanj 2024 11:36