Poslovna scena
StoryEditor

Nakon deset godina suše Sunčani Hvar započinje s investicijama

17. Siječanj 2016.

Uspješan završetak predstečajne nagodbe označio je fazu stabilnog i profitabilnog poslovanja i ostvareni su preduvjeti za pokretanje novog investicijskog ciklusa

Nakon dugogodišnje trakavice i vlasničkog prepucavanja oko prava i obveza dioničara turističke tvrtke Sunčani Hvar hvarska kompanija napokon je stala na noge i stabilizirala poslovanje koje je dosad bilo obilježeno golemim gubicima. Već 2014, kada je sklopljena predstečajna nagodba, Sunčani Hvar je iz crvenog minusa, koji je u 2013. godini iznosio 176 milijuna kuna, prvi put zabilježio dobit, u iznosu 23 milijuna kuna, a prema informacijama koje je tvrtka dostavila Zagrebačkoj burzi, očekivana bruto operativna dobit na kraju 2015. iznosi 68 milijuna kuna.

Prema navodima Uprave društva, kojoj predsjeda Gordana Tomičić, uspješan završetak predstečajne nagodbe označio je fazu stabilnog i profitabilnog poslovanja i ostvareni su preduvjeti za pokretanje novoga investicijskog ciklusa. Sunčani Hvar dulje je od ostalih hotelijera stagnirao u investicijama (čak 10 godina), da bi nedavno najavio prvi korak novog vala ulaganja od 50 milijuna kuna, u obnovu i podizanje kategorije hotela Pharos, koji se smatra jednim od najvažnijih potencijala turističkog portfelja tvrtke. Ulaganje obuhvaća preuređenje 202 sobe, glavne zgrade te okolnih prostora, a otvaranje hotela očekuje se već u lipnju 2016. godine. Hotel će prema nekim najavama biti prilagođen potrebama mlađe populacije gostiju i klasificiran kao ‘bicycle friendly‘, sa svim popratnim sadržajima koje podrazumijeva biciklistički turizam.

Uprava SH-a očekuje dinamičan rast zauzetosti i cijena u Pharosu, upravo radi izlaženja iz standardnih okvira hotelskih usluga te očekuje povrat investicije u roku pet do šest godina, što je gotovo duplo brži povrat nego što ga hotelska industrija u Hrvatskoj inače ostvaruje. Tvrtka je lani pojačala prisutnost na ključnim tržištima SAD-a, Velike Britanije i prekooceanskih zemalja Australije, Južne Koreje, Tajvana i Brazila.

Predstečajnom nagodbom prihvaćen je plan restrukturiranja dokapitalizacijom, koja se pokazala ključnom za opstojnost te tvrtke. U dokapitalizaciji u iznosu od 221,5 milijuna kuna sudjelovali su suvlasnici: ORCO Property Group, Prime Tourist Resorts i Republika Hrvatska, s time da je vlasnička struktura države ostala stabilna i kontinuirana, a dioničarski udio od 32 posto nepromijenjen. Temeljni kapital Sunčanog Hvara danas iznosi 388 milijuna kuna.

23. travanj 2024 22:23