Poslovna scena
StoryEditor

Nakon modernizacije rafinerija Brod bit će među najboljima na svijetu

30. Listopad 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Modernizacijom Rafinerije nafte Brod kontinuirano se smanjuje utjecaj na okoliš, a po njezinom okončanju on će biti sveden na najmanju moguću mjeru,ističe Josip Pleslić, direktor Nestro Save, hrvatskog predstavništva Nestro Grupe.

Grupa je u vlasništvu ruskog Njeftegazinkora iza kojega stoji ruski energetski div Zarubežnjeft, koji je u objavi za medije odlučio odgovoriti na učestale novinarske natpise o zagađenju zraka iz Rafinerije nafte Brod.

Naime, obzirom da su problemi s kvalitetom zraka u Slavonskom Brodu izraženiji u zimskim mjesecima Rafinerija se odlučila na redovni remont od početka studenoga do kraja prosinca ove godine. Direktor napominje da Rafinerija nafte Brod, svjesna svog utjecaja na okoliš, provodi modernizaciju svojih postrojenja koja će, između ostalog, rezultirati smanjivanjem negativnih utjecaja proizvodnje na lokalnu zajednicu. - Do sada je u modernizaciju uloženo više od 120 milijuna eura, a do kraja 2015., odnosno do kraja modernizacijskog procesa, planirano je ukupno ulaganje od 750 milijuna eura. Realizirane investicije već su pozitivno utjecale i na smanjenje emisija iz Rafinerije što potvrđuju i redovita mjerenja – ističe Pleslić, dodajući da je jedan od strateških ciljeva dodatno smanjiti emisije i svesti ih na najmanju moguću mjeru zbog čega je i pokrenut proces sveobuhvatne modernizacije koja će Rafineriju Brod svrstati među najmodernije rafinerije u svijetu.Od preuzimanja Rafinerije Brod od strane Grupacije Nestro pokrenuta je rekonstrukcija starih postrojenja i izgradnja novih, ali i dijalog s lokalnom zajednicom te predstavnicima lokalnih i nacionalnih vlasti i u BiH i Hrvatskoj. Rafinerija je, kaže Pleslić, svjesna da rješenje koje će omogućiti s jedne strane kvalitetniji život građana, a s druge strane normalan rad Rafinerije i u razdoblju do završetka modernizacije, leži u konstruktivnom razgovoru zainteresiranih strana zbog čega su u više navrata upućivali poziv na razgovor i gradonačelniku Slavonskog Broda. - Sve dogovorene aktivnosti vezane uz unapređenje očuvanja okoliša i smanjivanja negativnih utjecaja dogovorene između nadležnih ministarstava BiH i Hrvatske, poput izrade kataloga onečišćivača, apsolutno podržavamo i u njima smo spremni aktivno sudjelovati – naglašava Pleslić.Kako se situacije s povećanjem koncentracije nekih spojeva i tvari u zraku redovito pojavljuju u zimskom razdoblju godine, a gotovo ih nema u ljetnim mjesecima, iako Rafinerija tijekom godine radi istim intenzitetom, donesena je odluku o obavljaju redovitog remonta rafinerijinih postrojenja upravo u ovom dijelu godine. - Pored modernizacije i prilagodbe termina remonta, Rafinerija je spremna sudjelovati u financiranju postavljanja dodatne mjerne postaje u gradu čime se želi potvrditi predanost povećanju kvalitete života u Slavonskom Brodu kad je u pitanju kvaliteta zraka. Ostajemo otvoreni za dijalog i konstruktivne razgovore sa svim zainteresiranim stranama te predani nastavku modernizacije naših postrojenja i postizanju konačnog, obostrano zadovoljavajućeg rješenja po pitanju utjecaja našeg poslovanja na okoliš i lokalnu zajednicu – poručuje Pleslić.

03. svibanj 2024 09:11