Poslovna scena
StoryEditor

Nastavlja se pospremanje uoči inicijalne javne ponude dionica

19. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Iako je Agrokorov fokus i dalje najviše na integraciji Mercatora, koja je vrlo kompleksan i dugotrajan posao, usput se događaju i neki manji ‘dealovi‘.

Iako je Agrokorov fokus i dalje najviše na integraciji Mercatora, koja je vrlo kompleksan i dugotrajan posao, usput se događaju i neki manji ‘dealovi‘. Sve, čini se, u funkciji pospremanja dvorišta uoči najavljenog IPO-a. Kao što je Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, svojedobno najavio, ‘žele iskoristiti sve sinergije i poboljšati novčani tok, nakon čega će ići u IPO‘.

Tako je ovih dana Konzum pod svoje okrilje vratio problematični Kozmo koji je od 2009. bio pod upravljanjem investicijskog fonda Nexus, u kojem je i Agrokor jedan od ulagača, i pritom nagomilao pristojan gubitak koji je lani iznosio 63,4 milijuna kuna. Kozmo se vraća u Agrokorov portfelj radi financijske konsolidacije toga drogerijskog lanca i očekuje se smanjenje broja lokacija samo na one profitabilne, što ne bi trebao biti problem uklopiti u veliku Konzumovu mrežu. S druge strane, Agrokor je u isto vrijeme odlučio prodati Lovno gospodarstvo Moslavina, omiljeno Todorićevo lovište od 26 hektara, koje je također poslovalo s gubitkom, lani od 15,5 milijuna kuna. No upućeni smatraju da je vjerojatno riječ o prodaji radi kupnje većeg lovišta i/ili tome da Todorići preuzmu lovište kao privatne osobe.

26. travanj 2024 17:34