Poslovna scena
StoryEditor

Nastavljamo s restrukturiranjem neprofitabilnih područja

26. Travanj 2013.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić na konferenciji za novinare povodom predstavljanja kvartalnih rezultata rekao je da se i ove godine nastavlja proces restrukturiranja te su na rezultat utjecali i ti troškovi koji su u prvom kvartalu iznosili 40 milijuna kuna.

Ti se troškovi odnose na otpremnine u skladu s programom zbrinjavanja viška zaposlenika, a kompaniju je uz stimulativne otpremnine napustilo 276 zaposlenika.

Mršić je istaknuo i kako je cijeli niz razloga utjecao na pad prodaje za jedan posto. Kriza na tržištima na kojima posluje Podravka veća je od predviđanja, rekao je dodajući kako Hrvatska, Slovenija i BiH bilježe značajniji pad opće potrošnje, dok je na tržištu srednje Europe ostvarena manja stopa rasta nego se predviđalo.

- Usprkos padu potrošnje na većini tržišta, daljnjim restrukturiranjem plan je Uprave postići rezultat koji Nadzorni odbor i vlasnici očekuju od nas - poručio je Mršić. Po njegovim riječima, plan restrukturiranja predviđa tijekom ove godine donošenje odluka o tome što će biti s dijelovima poslovanja koji su nedovoljno profitabilni. I u portfelju profitabilnih dijelova kompanije imamo proizvoda koji nisu dovoljno efikasni. I ove ćemo godine imati gotovo sto novih proizvoda i inovacija, a istovremeno ćemo vjerojatno dva ili tri puta više proizvoda povući s polica zato što nisu dovoljno efikasni, kazao je Mršić.

Na upit podrazumijeva li restrukturiranje i novo zbrinjavanje radnika uz otpremnine, odgovorio je kako u ovom trenu potporu nastavku restrukturiranja svih područja koja posluju s manjkavom profitabilnošću dao je i predsjednik Nadzornog odbora Podravke Dubravko Štimac. 

Na upit kako komentira pisanje nekih medija da postoji razmimoilaženje između Nadzornog odbora i Uprave, Štimac je rekao kako postoji usuglašenost te kako za sada misle da Podravku zajedno ‘guraju‘ u dobrom smjeru. Dakle, potvrđujem podršku Nadzornog odbora Upravi kompanije, kazao je.

03. svibanj 2024 04:18