Poslovna scena
StoryEditor

Nava banka će do kraja godine biti pripojena Karlovačkoj banci

31. Kolovoz 2012.

Odlukom potvrđenom na jučerašnjoj Glavnoj skupštini dioničara, temeljni kapital Karlovačke banke povećat će s dosadašnjih 135 na 175 milijuna kuna emisijom novih 400 tisuća dionica od po 100 kuna nominalne vrijednosti.

U dosadašnjem tijeku te dokapitalizacije uplaćeno je 36,2 milijuna kuna, čime je temeljni kapital povećan na 171,2 milijuna kuna, a tom dokapitalizacijom ujedno je i započeo proces pripajanja Nava banke u sastav Karlovačke banke. Karlovačku banku privremeno vodi Uprava bez predsjednika, nakon što je dotadašnji predsjednik Sandi Šola prešao u Nadzorni odbor, a Upravu čine samo zamjenici Goran Vukšić i bivši župan Ivica Horvat. Nava banka je inače poslovno vezana za građevinsku grupaciju GIP Pionir Ranka Predovića i Daniela Hrnjaka, koja direktno i preko svojih tvrtki kćeri Paron, Munis, Gradko i Tehnikagradnja, te osobno na ime Dragice Predović, drži 73,58 posto vlasničkog portfelja Nava banke.

Nakon što je tijekom 2009. i 2010. Karlovačka banka bila ostvarila ukupno 111,1 milijun kuna gubitka, donesena je odluka o nužnom povećanju temeljnog kapitala, što se sad i ostvaruje dokapitalizacijom i pripajanjem Nava banke. Karlovačka banka završila je 2011. s daljnjih 14,09 milijuna kuna gubitka, stoga je za kao spasonosno rješenje dobrodošla dokapitalizacija, pa makar to bilo i od drugog subjekta koji je ostvario gubitak u prethodnoj godini. Naime, Nava banka, koja je 2011. godinu završila s gubitkom od 14,56 milijuna kuna, 25. srpnja ove godine potpisala je s Karlovačkom bankom kao njenim preuzimateljem ugovor o pripajanju, a njime je utvrđen omjer zamjene dionica po kojem će se svakih pet dionica Nava banke zamijeniti protuvrijednošću dviju novoemitiranih dionica Karlovačke banke u sklopu spomenute dokapitalizacije novog portfelja Karlovačke banke.

Kao motiv spajanja ovih dvaju gubitaša u ugovoru koji je u ime Nava banke potpisao predsjednik Uprave Stipan Pamuković navodi se ‘visoka kompatibilnost i srodnost banaka na osnovi istovjetne djelatnosti i identičnoj poslovnoj misiji, uz stratešku orijentaciju na poslovanje s malim i srednjim poduzetnicima i stanovništvom‘. Ovakvim spajanjem i okrupnjenjem kapitala, pri čemu je temeljni kapital u ovoj fazi povećan za 26,8 posto, a jamstveni za 42,8 posto, trebala bi se po mišljenju uprava obiju banaka koje će po završetku pripajanja Nava banke poslovati pod zajedničkom tvrtkom Karlovačka banka, postići veća racionalnost, tržišna efikasnost, pa bi u konačnici takav sinergijski efekt polučio, vjerojatno u bliskoj budućnosti, i dodanu vrijednost i profitabilnost. Prema očekivanjima uprava obiju banaka, proces pripajanja i objedinjavanja u jedinstvenu Karlovačku banku trebao bi biti dovršen do kraja ove godine.

26. travanj 2024 13:30