Poslovna scena
StoryEditor

Ne smijemo izgubiti još jednu generaciju ETF-ovaca

26. Veljača 2013.

Tvrtka SAP d.o.o. prošle je godine ostvarila 51 milijun kuna ukupnih prihoda, što je porast od 8 posto u odnosu na godinu prije, a unatoč nastavku kriznih uvjeta poslovanja na hrvatskom tržištu ove godine očekuje nastavak rasta, istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije direktor SAP-a d.o.o. u odlasku Igor Dropulić.

Govoreći o rezultatima po segmentima poslovanja za prošlu godinu Dropulić je izdvojio porast prihoda od softvera i održavanja za 4 posto te porast prihoda od konzaltinga koji su rasli tri puta u odnosu na 2011.

Općenito je lanjske rezultate ocijenio dosta dobrim i u skladu s planiranom strategijom, čemu je uz SAP-ove inovativne proizvode, stručnjake i partnersku mrežu pridonijelo i niz novih korisnika te dodatno licenciranje postojećih.

Važnim je napomenuo i da se prilagodba novim financijskim pravilima u državi odvijala u zadnjem tromjesečju poslovne godine te je u cijelosti ispunjena osiguravajući provedbu fiskalizacije na vrijeme.

Za 2013. Dropulić je kazao da će po uvjetima poslovanja vjerojatno u Hrvatskoj biti i teža od prošle godine, pa tako i za IT sektor, koji se bez obzira na uspješne, pa i izvozne rezultate tvrtki, plaćanje poreza, inovativnost i znanje pojedinaca te potencijal tržišta još uvijek smatra irelevantnim. To je, kaže Dropulić, šteta, jer globalno je situacija sasvim drugačija, a u Hrvatskoj se ignorira i činjenica da kompetitivnost države ne stvaraju ni političari niti sindikalisti nego stručnjaci.

Pritom je upozorio i da Hrvatska ne smije izgubiti još jednu generaciju sa ETF-a (elektrotehnički fakulteti) jer ako oni odu primjerice u Kanadu ili drugdje neće imati tko u Hrvatskoj razvijati i primjenjivati nove tehnologije.

Toga smo, kaže, već svjedoci, jer je nepojmljivo i antilogično da se primjerice u javnom sektoru i državnoj upravi ne plaća održavanje IT sustava pa se dogodi da neka aplikacija ne radi i onda zbog toga ljudi ne dobiju plaće, a ne zato jer nema novca.

SAP d.o.o. će od sredine travnja dobiti i novog direktora, za što je izbor u tijeku, s obzirom da je od 1. veljače ove godine Dropulić nakon 8,5 godina vođenja te tvrtke preuzeo novu regionalnu funkciju direktora prodaje SAP servisa za CEE (središnja i istočna Europa) regiju.

04. svibanj 2024 21:32