Poslovna scena
StoryEditor

‘Nekoliko švedskih tvrtki stiže u Rijeku‘

18. Travanj 2013.

Švedska ministrica zaštite okoliša Lena Ek, koja je danas sa švedskim poslovnim izaslanstvom posjetila Rijeku, izjavila je da postoje iznimno dobre mogućnosti za suradnju švedskih i riječkih gospodarstvenika, posebice u području prijevoza roba i usluga, primjene novih tehnologija, održivog razvoja i energetske učinkovitosti.

Švedska ministrica zaštite okoliša danas je u riječkoj gradskoj upravi, zajedno s predstavnicima švedskih tvrtaka, sudjelovala na okruglom stolu o riječkoj luci, prijevozu i infrastrukturnim projektima, na kojemu su bili i predstavnici riječke gradske uprave, Lučke uprave Rijeka i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ek je nakon okruglog stola, zatvorenog za medije, izjavila da razloga za posjet velikog izaslanstva bilo više, istaknula je tradicionalno dobre odnose navodeći kako Švedska ima oko 60 predstavništava velikih korporacija u Hrvatskoj.

Najavila je da će još nekoliko švedskih tvrtaka uskoro otvoriti svoja predstavništva u Rijeci te da je Rijeka švedskoj strani vrlo važna prije svega zbog svoje dinamike i pažnje koju pridaje razvoju grada. Ocijenila je da je osnova toga dobar položaj Rijeke, ali da je važno i to što se u tom gradu veliki značaj pridaje obrazovanju, ekologiji i energetskoj učinkovitosti.

Ek je navela da su danas predstavljeni razvojni planovi u području prijevoza, obrazovanja, sigurnosti, razvoja bolničkog centra i drugi projekti. Razgovaralo se i o korištenju pomorskih putova od Švedske do Rijeke u oba smjera, što će se, kazala je, intenzivirati već sljedeće godine.

Dodala je da predstavnici riječkih i švedskih tvrtaka danas razgovaraju o mogućoj suradnji te da će se ti razgovori nastaviti.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da će Rijeka, kad su ulaganja u pitanju, biti još važnija te da će ulazak Hrvatske u EU biti dodatna motivacija za pokretanje novih ulaganja.

Iz gradske uprave još su naglasili da su se predstavnici švedskih tvrtaka Saab, Volvo, Elekta i Fortum Power and Heat zanimali za riječke tvrtke koje se bave energetikom, toplinskom energijom, prometom i prometnom infrastrukturom, kao i za razvoj riječkog bolničkog centra.

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Dan Simonić rekao je da su danas predstavljeni projekti na državnoj i lokalnoj razini te da se očekuje da će projekti razvoja riječkog prometnog pravca zainteresirati švedske ulagače.

Ravnatelj riječke Lučke uprave Vlado Mezak istaknuo je da je posebno predstavljen projekt modernizacije riječke luke Rijeka Gateway koji će Rijeku uvrstiti među najkonkurentnije luke sjevernog Jadrana.

24. travanj 2024 11:10