Poslovna scena
StoryEditor

Nekoliko tvrtki želi Petrokemiju

23. Listopad 2013.

Za kupnju Petrokemije zainteresirano je nekoliko ulagača, među kojima i poljska kemijska grupa Azoty, a idućih dana očekuje se potpisivanje ugovora s odabranim financijskim savjetnikom za privatizaciju tog kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva, doznaje se danas u Ministarstvu gospodarstva.

Poljski mediji, pozivajući se na neslužbene informacije, jučer su objavili da je poljska kemijska grupa Azoty zainteresirana za kupnju Petrokemije. Grupa Azoty, najveći proizvođač gnojiva u Poljskoj i drugi po veličini u Europi, po pisanju poljskog lista Rzeczpospolita, želi dodatno povećati svoj tržišni udio i traži nove prilike za akvizicije.

Prije mjesec dana ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je, najavljujući privatizaciju kutinske tvrtke, da bi bilo logično da se na pregovorima pojave Borealis, Agofert, zatim neke ruske tvrtke, i možda norveška Yara.

Petrokemija je u većinskom vlasništvu hrvatske države, koja u kompaniji drži 50,6 posto dionica. Ima oko 2.300 zaposlenih a njezina godišnja proizvodnja gnojiva iznosi 1,2 milijuna tona.

U kolovozu je Petrokemija dovršila dva kruga dokapitalizacije, u kojima je njezin temeljni kapital ukupno povećan za otprilike 186 milijuna kuna, na 754 milijuna kuna. U dokapitalizaciji su sudjelovali obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), otvoreni investicijski fondovi i drugi ulagači.

Hrvatska je Vlada krajem srpnja ove godine zadužila nadležna tijela da pokrenu postupak odabira strateškog partnera za Petrokemiju, u kojoj bi država zadržala najmanje 25 posto plus jednu dionicu.

Petrokemija je prije desetak dana objavila da je u prvih osam mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 153 milijuna kuna i da je moguće da gubitak na razini godine bude veći nego lani te da Uprava poduzima niz aktivnosti kako bi ublažila negativne učinke takva stanja. Kao ključnu mjeru pritom su istaknuli pokretanje aktivnosti pronalaženja strateškog partnera u skladu s odlukom Vlade te tada izvijestili da je na temelju prikupljenih ponuda u tijeku izbor savjetnika za pronalaženje strateškog partnera.

19. travanj 2024 21:03