Poslovna scena
StoryEditor

Nepodudarnost tržišta i obrazovanja zapreka su rastu

21. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Ministri obrazovanja zemalja članica Europske unije raspravljali su na sastanku 15. veljače o programu ‘Erazmo za sve’ (Erasmus for All), reformiranom programu razmjene studenata i doprinosu obrazovanja otvaranju novih radnih mjesta i rastu.

‘Erazmo’ je prijedlog integriranog programa u obrazovanju, uvježbavanju i sportu za 2014. do 2020. Cilj je nekoć odvojene aktivnosti raspršene po drugim programima, poput ‘Lifelong Learning’, ‘Erasmus Mundus’ i ‘Youth in Action’, spojiti u jedinstven program i uključiti aktivnosti u novo područje u europskom interesu, sportu.

U očekivanju proračuna Vijeće Europske unije postiglo je preliminarni dogovor o tekstu iz 2012. s iznimkom financiranja koje ovisi o odluci o novome europskom proračunu. Premda su europski lideri postigli dogovor, Europski parlament još treba potvrditi taj proračun. Pregovori između Vijeća, Parlamenta i Komisije počeli su 19. veljače, a s obzirom na to da se Vijeće i Parlament u mnogočemu slažu, nije nerealno biti optimističan i očekivati relativno brz dogovor. Postizanje dogovora prije ljeta omogućilo bi Komisiji završavanje važnih priprema za pokretanje programa, kako je predloženo, prvog dana sljedeće godine. 

‘Godišnja anketa o rastu 2013.’ pokrenut će šestomjesečni ciklus koordinacije ekonomske politike u EU, takozvani Europski semestar. Ključna poruka ovogodišnje ankete jest da je investiranje u ljudski kapital ključno za poticanje otvaranja radnih mjesta i ekonomski oporavak. Ipak, anketa sadrži i upozorenje za ministre obrazovanja: manjkavosti u vještinama i nepodudarnost tržišta i obrazovanja Europu zadržavaju u ostvarivanju punog potencijala u otvaranju radnih mjesta. Nedovoljan je napredak postignut u prihvaćanju obrazovnih i trenažnih sustava koji bi zrcalili stvarne potrebe tržišta.

Poduzetničke vještine Ministri su na temelju rasprave u Predsjedništvu predstavili mjere koje njihove zemlje provode u obrazovanju i uvježbavanju kako bi popravile razinu vještina i zapošljivost svojih građana. Anketa izričito preporučuje veće investicije u obrazovanje, ulaganje više napora u smanjivanju preranog napuštanja škole, omogućavanje tranzicije iz škole na posao te razvoj poduzetničkih vještina. U kontekstu ankete Vijeće je prihvatilo zaključke o investiranju u obrazovanje i uvježbavanje kao odgovor na Komisijinu objavu ‘Promišljanje obrazovanja’. Članice se tako poziva da se usredotoče na obrazovanje za zanimanja i uvježbavanje u potencijalnom rastu te ona s manjkom određenih vještina, smanje broj niskokvalificiranih odraslih ljudi pristupom uvježbavanju i cjeloživotnom učenju te optimiraju učenje poduprto informacijskom tehnologijom i pristup otvorenim obrazovnim izvorima.

Korisne stranice:

Podaci o ‘Erazmu za sve’: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/en/educ/135457.pdfRasprava o problematici: http://video.consilium.europa.eu/webcast.aspx?ticket=775-979-12532Priopćenje sa sastanka Vijeća:http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/educ/135490.pdf

03. svibanj 2024 23:46