Poslovna scena
StoryEditor

Neslužbene informacije o Mercatoru škode svima

02. Lipanj 2013.

Slovenska tvrtka Pivovarna Laško, koja je vlasnica 23,34 tvrtke Mercator, distancirala se u nedjelju od neslužbenih informacija da je ugovor po kojemu bi hrvatski koncern Agrokor uskoro mogao preuzeti najveći trgovački lanac pred samim potpisivanjem.

- Takve informacije škode svima -  rekao je direktor PL-a Dušan Zorko za Slovensku nacionalnu televiziju.

Zorko je tako reagirao na neslužbenu informaciju koju je u petak objavila slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV. Televizija je objavila da konzorcij vlasnika Mercatora, koji imaju 53 posto dionica, a među kojima je Pivovarna Laško najveći pojedinačni vlasnik, s Agrokorom usklađuju zadnje detalje kupoprodajnog ugovora koji bi mogao biti potpisan 12. lipnja, te da je za prodaju uz Pivovarnu Laško najzainteresiranija Nova Ljubljanska banka (NLB), koja ima deset posto dionica Mercatora.

Zorko je ustvrdio da je prodaja nekih investicija, među kojima i Mercatorovih dionica, bitna za grupaciju Pivovarna Laško jer se ona mora razdužiti prema bankama kojima duguje nekoliko stotina milijuna eura. Međutim, rekao je Zorko, prije mogućeg potpisivanja ugovora o prodaji Mercatora postoji još niz postupaka koje bi morali odobriti i slovenska regulatorna tijela te da Pivovarna Laško kao i drugi u konzorciju žele dobiti najboljeg kupca za slovenski trgovački lanac.

Za razliku od komercijalne televizijske postaje POP-TV, koja je pozivajući se na neslužbene informacije u petak objavila da je Mercator "praktično" već prodan Agrokoru i da se usklađuju detalji ugovora koji bi bio potpisan 12. ovg mjeseca, Slovenska televizija je u nedjelju objavila da se u pregovorima za prodaju "ne odvija ništa dramatično", te da to potvrđuje i najveća slovenska banka i Pivovarna Laško.

Koncern Agrokor jedini je uz fond MID Europa Partners predao obvezujuću ponudu za kupnju 53 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca. Prema neslužbenim informacijama iz slovenskih medija, Agrokorova ponuda bila je najbolja i kretala se oko 110 eura za dionicu, dok fond MID Europa Partners nije istaknuo cijenu nego ponudio dokapitalizaciju Mercatora, pa je u dodatnim pregovorima s interesentima od vlasnika zatraženo popravljanje ponuda i cijene.

19. travanj 2024 13:31