Poslovna scena
StoryEditor

Nestručan kadar kriv za lošu iskorištenost fondova EU

06. Studeni 2015.

Kako bi pokušala doskočiti kontinuirano niskoj razini povlačenja sredstava iz europskih fondova u nizu država članica, Europska komisija prošlog je tjedna objavila smjernice za državne službenike

Problemi s adekvatnim kompetencijama službenika zaduženih za realizaciju projekata financiranih iz europskih fondova ipak nisu ograničeni samo na Hrvatsku, iako je ta spoznaja slaba utjeha za neiskorištavanje punog potencijala inače izdašnih iznosa. Kako bi pokušala doskočiti problemu koji očito nije malen, kontinuirano niskoj razini povlačenja sredstava iz europskih fondova u nizu država članica, Europska je komisija prošlog tjedna objavila smjernice za državne službenike u području javne nabave sufinancirane europskim novcem.

Sastanak povjerenica

Cilj je toga svojevrsnog vodiča pomoći službenicima identificirati i izbjeći najčešće pogreške u projektima javne nabave koji se oslanjaju na europsko financiranje. Mnogo pogrešaka proizlazi iz slabih administrativnih kapaciteta, pa bi smjernice trebale biti jedan od koraka u smjeru njihovog poboljšavanja. Dvije povjerenice zadužene za tu problematiku, Corina Creţu (regionalna politika) i Elżbieta Bieńkowska (unutarnje tržište, industrija, poduzetništvo i mali i srednji poduzetnici), sastat će se sljedećeg mjeseca kako bi raspravile daljnje korake u tom pogledu, u prvom u nizu sastanaka na tu temu. Europska komisija, naime, namjerava sveobuhvatno pristupiti gorućem problemu neefikasnoga korištenja europskim fondovima.

Dobrodošla pomoć

– Jedan je od mojih prioriteta pomoći državama članicama poboljšati način na koji upravljaju i investiraju europski novac i ove su smjernice vrijedan alat za to. Vjerujem da će smanjenje pogrešaka u javnoj nabavi rezultirati bržim ostvarivanjem naših ciljeva u pogledu novih radnih mjesta i rasta pomoću europskih fondova i da će europski proračun biti zaštićen – izjavila je Creţu.

Dokument tipično birokratski nespretnog naziva, ‘Vodič službenicima za javnu nabavu za izbjegavanje najčešćih grešaka u projektima financiranim europskim strukturnim i investicijskim fondovima‘, sadrži primjere najbolje prakse, studije slučajeva i korisne poveznice, što bi trebalo pomoći zaduženima za planiranje, odabir i implementaciju projekata financiranih europskim novcem. Taj vodič dio je šire inicijative za poboljšanje načina na koji države članice i regije investiraju i upravljaju Kohezijskim fondovima i ide usporedo s Peer 2 Peerom (platforma za razmjenu ekspertize i najboljih praksi u području izgradnje administrativnih kapaciteta između državnih službenika u EU) i Integrity Pactsom (alat za poboljšanje transparentnosti i odgovornosti u javnoj nabavi).

26. travanj 2024 17:31