Poslovna scena
StoryEditor

Neto dobit Atlantica rasla 18,5 posto premašivši 55 milijuna kuna

22. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Atlantic Grupa je u 2012. godini ostvarila ukupan prihod u iznosu od 5 milijardi kuna, što u odnosu na 2011. predstavlja rast od 4,8 posto.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 14,9 posto na 575,1 milijun kuna, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa rasla 18,5 posto i iznosi 55,2 milijuna kuna. Rast prihoda od prodaje zabilježila su sva Strateška poslovna područja, a najveći rast bilježe Kava s 8,9 posto, Zdravlje i njega sa 7,8 posto i Delikatesni namazi sa 7,6 posto. 

-Iznimno smo zadovoljni rezultatima u 2012. u kojoj je Atlantic Grupa ispunila najavljena očekivanja ostvarivši organski rast prihoda uz poboljšanje profitabilnosti. Razdoblje smo zaključili uspješnim projektom refinanciranja, kojim smo potvrdili status kompanije koja odgovorno planira i provodi poslovnu strategiju i uživa povjerenje međunarodnih razvojnih institucija i financijske zajednice. U 2013. djelatnici i Uprava Atlantic Grupe i dalje će biti usmjereni na organski rast poslovanja kroz aktivno upravljanje brendovima, inovacije, optimizaciju troškova te upravljanje rizicima kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi poslovanja-istaknuo je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

Godinu je na samom početku obilježilo uvođenje nove organizacijske strukture, kojom je poslovanje Atlantic Grupe organizirano u šest Strateških poslovnih područja (Kava, Slatko i slano, Delikatesni namazi, Pića, Zdravlje i njega, Sportska i aktivna prehrana), četiri Strateška distribucijska područja (Hrvatska, Slovenija/Srbija/Makedonija, HoReCa i Internacionalna tržišta) te Tržište Rusije. Tijekom godine uspješno je provedena druga faza integracije Droge Kolinske u sustav Atlantic Grupe, s fokusom na konsolidaciju proizvodnih kapaciteta unutar sustava te konsolidaciju poslovnih informatičkih rješenja. U zadnjem kvartalu Atlantic je, u skladu s uspješnom realizacijom strategije i dobrim rezultatima, refinancirao postojeće kreditne obveze, ostvarivši nižu kamatu uz produljenu ročnost. Novi kredit u iznosu od 307 milijuna eura odobrile su Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna financijska korporacija (IFC) te četiri komercijalne banke (Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Erste Bank i Sberbank).

Tijekom 2012. u svim poslovnim područjima lansirani su novi proizvodi, dok su postojeći uvedeni na nova tržišta te je nastavljeno širenje distribucijskog portfelja. Na hrvatskom tržištu lansirani su novi brendovi izvorske i mineralne vode (Kala i Kalnička), dok je Argeta, uz iznimne rezultate u JI Europi i izvan regije, dobila najviši međunarodni certifikat za sigurnu hranu FSSC 22000. Asortiman Slatko i slano (Štark) je ostvario rekordne rezultate, a u Hrvatskoj je zahvaljujući distribuciji proširenog asortimana rastao više nego dvostruko. Linija Multipower Sportsfood proizvoda u 2012. je u cijelosti redizajnirana. Kvalitetu brendova Atlantic Grupe potvrdilo je i posljednje istraživanje agencije Valicon prema kojemu se Argeta, Cockta i Cedevita nalaze među top 10 brendova u regiji.

Hrvatsko tržište najveće je pojedinačno tržište Atlantic Grupe s udjelom u ukupnoj prodaji od 26,6 posto, a slijede tržište Srbije s 24,9 posto, Slovenija s 13,2 posto, BiH sa 7,6 posto, ostala regionalna tržišta sa 6,4 posto te ključna zapadnoeuropska tržišta sa 7,3 posto. Tržište Rusije i ZND-a s udjelom od 5,0 posto u prihodima od prodaje bilježe najveći rast od 31,4 posto. Ostala tržišta sudjeluju u prihodu s 8,9 posto.

Vlastite robne marke Atlantic Grupe sudjeluju u prodaji sa 72,0 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala s 15,9 posto, prihod od prodaje ljekarničkog lanca Farmacia sa 6,1 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu čine 6,0 posto prodaje.

26. travanj 2024 23:19