Poslovna scena
StoryEditor

Neto dobit JGL-a u prošloj godini 72 milijuna kuna

03. Travanj 2014.

Riječka farmaceutska tvrtka Jadran Galenski Laboratorij (JGL) prošle je godine poslovala s rekordnom dobiti u iznosu od 72 milijuna kuna, uz rast prihoda za 11 posto te povećanje izvoza za 16 posto, izvijestili su danas iz JGL-a iz kojeg naglašavaju i da su prema rezultatima ostvarenima u 2013. postali druga po veličini farmaceutska tvrtka u Hrvatskoj.

Usprkos petogodišnjoj stagnaciji s kojom se suočava hrvatsko gospodarstvo, JGL je u tom razdoblju propulzivno rasla, izvozila, investirala i zapošljavala te je u pet godina udvostručila ukupne prihode. Strategijom razvoja novih proizvoda i širenjem na nova tržišta, ukupni konsolidirani prihodi JGL Grupe narasli su s 1,5 milijuna kuna u 1991. godini na 877 milijuna kuna u 2013. godini, navode iz JGL-a.

Dodaju kako je, nakon uspješne 2012., koju je obilježila snažna stopa rasta na inozemnim tržištima te investicijski ciklus u proizvodne prostore i opremu, u 2013. uslijedio daljnji rast poslovnih rezultata, posebice rast izvoza od 16 posto.

Ukupni prihodi JGL-a d.d. (core business) u 2013. rasli su po stopi od 11 posto i iznosili su 685 milijuna kuna, od čega je 510 milijuna kuna realizirano na izvoznim tržištima te je tako u strukturi ukupnih prihoda izvoz dosegao 77 posto. Pritom, ističu iz JGL-a, najznačajniji rezultati prodaje postignuti su u Regiji ZND-a, prvenstveno na tržištu Rusije, gdje se bilježi rast od 24 posto.

Na hrvatskom tržištu, koje je drugo najvažnije tržište za JGL, prodaja je lani realizirana na razini od 99 posto u odnosu na 2012., što upućuje na daljnju stagnaciju i recesiju u domaćim okvirima, kažu iz JGL-a.

Ipak, prošla je godina završila s rekordnom neto dobiti u visini 72 milijuna kuna, a broj zaposlenih je tijekom 2013. povećan za 58 novih djelatnika, na ukupno 660.

Ostvareni su rezultati, kako navode u JGL-u, među ostalim posljedica kontinuiranog ulaganja u razvoj inovativnih proizvoda, snažnijeg etabliranja postojećih brendova, kao i širenja prodajne mreže.

Pritom posebice izdvajaju registracije lijekova na tržištu SAD-a, s obzirom da se radi o visokoreguliranom i najvećem farmaceutskom tržištu svijeta, na kojem je tvrtka JGL North America LLC tijekom 2013. počela s distribucijom i prodajom. Ističu i prvi izvoz linije proizvoda "Aqua Maris" na tržište Italije posredstvom partnerske kompanije Bruno Farmaceutici.

JGL je nastavio i niz investicijskih projekata, a iz tvrtke kao najznačajniji izdvajaju 45 milijuna eura vrijedan projekt "Pharma Valley", koji će tvrtki osigurati značajne kapacitete u razvoju, proizvodnji i skladištenju i s kojima će biti osigurani i ključni resursi za realizaciju planiranog održivog, profitabilnog rasta u horizontu od deset godina i dulje.

26. travanj 2024 22:19