Poslovna scena
StoryEditor

Ni nakon sjednice Uprave Ine nema odluke o sudbini sisačke rafinerije

24. Rujan 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Zasad odluke o sudbini Ininog rafinerijskog biznisa koja se očekivala nakon današnje sjednice Uprave Ine, nema.

Odluka nije donesena jer, kako se neslužbeno može doznati, hrvatski članovi Uprave nisu bili sigurni je liona ili nije u skladu sa Zakonom o energiji. Slijedi glasanje pisanim putem, a nakon toga će o temi raspravljati Nadzorni odbor Ine.

Na sjednici se, kažu neslužbeni izvori, raspravljalo o cjelokupnoj strategiji rafinerijskog poslovanja te se u sklopu te strategije predložilo daljnje ulaganje u Rafineriju nafte Rijeka jer bi samo to omogućilo održiv povrat investicije. U tom kontekstu bi se odluka o daljnjem razvoju riječke rafinerije donijela u narednim mjesecima s ciljem izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka, investicije vrijedne gotovo 2,5 milijardi kuna. Izgradnja postrojenja koje teške ostatke prerađuje u proizvode s višom vrijednošću značila bi završetak prethodnog investicijskog programa čime bi rafinerija ujedno postala konkurentnija na regionalnom i mediteranskom tržištu. Sukladno predloženoj strategiji, cjelokupna Inina prerada sirove nafte bila bi koncentrirana u riječkoj rafineriji te bi takva investicija omogućila rafineriji povećanje proizvodnje na razinu od 4 – 4,5 milijuna tona godišnje, što je značajno više od cjelokupne predviđene potražnje na hrvatskom tržištu.

S obzirom na nedostatak održivih alternativa daljnjeg razvoja s ekonomskog stajališta, sisačka Rafinerija bi u tom slučaju trebala biti prenamijenjena u logističko-distributivni centar, ali bi se razmatrale i druge tržišno održive opcija i partnerstava kako bi se smanjio gubitak radnih mjesta.

Osim toga, otkrivaju nam neslužbeni izvori bliski kompaniji, Uprava Ine izrazila je podršku daljnjoj implementaciji novog operativnog modela na Ininim benzinskim postajama. Model se planira implementirati na dodatnih 60 do 80 postaja ove i početkom sljedeće godine, pri čemu će rezultati poslovanja postaja uključenih u pilot projekt biti detaljno analizirani u četvrtom tromjesečju 2014., a prije konačne odluke Uprave. Također, očekuje se da će Odluka o Programu zbrinjavanja koji uključuje 338 zaposlenika, pokrenutog uslijed organizacijskih promjena i promjena u radnim procesima i tehnologiji, biti donesena na sljedećoj sjednici Uprave.

07. svibanj 2024 02:32