Poslovna scena
StoryEditor

Nijedno moje ulaganje nije propalo, ali još nije ni uspjelo – sva životare

10. Rujan 2015.

Mihovil Barančić jedan je od najaktivnijih poslovnih anđela u Hrvatskoj i suosnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP).

Nakon 15 godina radnog iskustva u financijskom sektoru, gdje je među ostalim poslovima upravljao investicijskim fondovima i brokerskom kućom, odlučio je prije šest godina svoje poslovne veze, znanje, iskustvo i kapital uložiti u pomoć pri pokretanju i razvijanju startup-projekata. Domaću startup-scenu, koja zadnjih godina buja, poznaje u dušu, a za Lider govori o njezinim boljkama i potencijalima.

Prošle su tri godine otkako je osnovan ZIP. Jesu li rezultati u skladu s očekivanjima?

- Mnogo se toga napravilo, ali nismo samo mi na to utjecali nego su se općenito počele događati razne stvari na startup-sceni u zadnje dvije-tri godine. ZIP se dosta profesionalizirao, nismo samo inkubator jer nam se veći dio posla odnosi na međunarodnu suradnju, rad s domaćim i stranim institucijama, sponzorima itd. Prije godinu i pol ušli smo u novu fazu i nakon uspješne kampanje crowdinvestinga, u kojoj smo prikupili 68,7 tisuća funti, od inkubatora postali akcelerator. Sada umjesto samo znanja i rada s timovima možemo ulagati i novac i osigurati im neki manji iznos za pokretanje tvrtke. Dosad smo uložili u tri tima - TutoTod, SnapTap i Thorium - koja su se pokazala najbolja u generaciji i spremni smo investirati u još tri. Uložili smo 100-150 tisuća kuna po timu, a još su toliko dobili od države. Još je rano da ocjenjujemo uspješnost tih projekata.

Što su novi trendovi u svijetu, u kojim se područjima može očekivati bum raznih startup-projekata?

- Jedan od glavnih trendova je internet stvari (Internet of Things), to je opet hardver spojen na internet koji nešto radi, ali i takvi projekti traže dosta vremena i novca za razvoj te širok tim ljudi. Očekuje se da će veliki prostor biti u primjeni velikih podataka (Big Data). Mi već danas imamo toliko podataka samo u svom mobitelu, u Zagrebu nas snima 500 kamera itd. Iskorištavanje svih tih podataka bit će sljedeći korak. Tu je, zatim, ‘uberizacija‘, tj. ekonomija dijeljenja. Tu je i trend grupnog financiranja, koji je kod nas relativno nov.

Kako idu vaši projekti? Osim u IT, uložili ste i u proizvodnju aronija, likera...

– Dosad sam uložio u sedam projekata više od milijun kuna i idu dosta slabije od očekivanja. Zasad praktički nema povrata. Neke su tvrtke isplaćivale dobit, ali daleko od očekivanja. Očekivao sam da jedna od tih sedam iskoči. U 2011. imao sam šest ulaganja, zajedničko s drugim anđelima u Entrio, Once, zatim samostalno u WhoApi, Aroniju, LikeRi itd. Iz jedne investicije, u Naklikaj.hr, izašli smo. Sve tvrtke u kojima sam prisutna kao ulagač i dalje su aktivne, nijedna nije propala i to je problem.

Cijeli intervju možet epročitati u novom broju tjednika Lider.

18. travanj 2024 19:03