29. lipanj 2016.

Nike se sve teže nosi s konkurencijom, pala cijena dionice više od 4 posto

Nike je u proteklom tromjesečju ostvario čistu dobit od 846 milijuna dolara, 2,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, jer najveći svjetski proizvođač sportske opreme teško brani svoje pozicije u odnosu na Adidas i druge rivale. Zbog toga je u utorak, neposredno nakon objave poslovnog izvješća, cijena dionice Nike pala više od 4 posto, premda je već na gubitku oko 15 posto od početka godine.

Prema izvješću, prihodi Nikea porasli su u njegovom fiskalnom tromjesečju, završenom s krajem svibnja, za 6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, na 8,24 milijarde dolara, dok su analitičari očekivali 8,28 milijardi dolara. Pritom su prihodi Nikea s inozemnih tržišta pod pritiskom visokog tečaja dolara, što loše utječe na sve američke multinacionalne kompanije jer umanjuje cjenovnu konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.

Premda Nike i dalje dominira u Sjevernoj Americi, njegovom najvećem tržištu, analitičari kažu da pomalo posustaje u odnosu na njemački Adidas i domaće konkurente, kao što je Under Armour.

- Kupci se više okreću Adidasu, koji vraća izgubljene pozicije, dok neki američki trgovci daju sve više prostora Nikeovim rivalima, kaže Brian Yarbrough, analitičar u tvrtki Edward Jones.

Navodi i to da Nike u poslovnoj godini do svibnja 2017. očekuje rast prihoda po visokim jednoznamenkastim stopama, dok Adidas procjenjuje da će mu prihodi porasti između 10 i 12 posto, zahvaljujući velikim sportskim događajima, kao što su Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre.