Poslovna scena
StoryEditor

Nikica Ljubić novi direktor mostarskog Aluminija

27. Svibanj 2014.

Nadzorno vijeće mostarskog Aluminija imenovalo je u utorak Nikicu Ljubića na četverogodišnji mandat za direktora te tvrtke koja se bori s velikim gubicima i dugovanjima te blokiranim računima.

Kako su priopćili iz Aluminija, odluka o Ljubićevu imenovanju donesena je većinom glasova na današnjemu zasjedanju Nadzornoga vijeća kompanije. Ljubić je od 28. travnja ove godine bio vršitelj dužnosti direktora tvrtke nakon što je direktor Željko Kordić podnio neopozivu ostavku na tu dužnost nakon samo dvomjesečnog obnašanja te dužnosti.

Kako su pojasnili iz Nadzornog vijeća, Ljubić je među trojicom prijavljenih kandidata imao najbolje kvalifikacije i pokazao najrealniju viziju oporavka najvećega bosanskohercegovačkog izvoznika koji je već mjesecima u vrlo teškoj poziciji, s blokiranim računima i ugroženom likvidnošću, onemogućen izvršavati čak i one osnovne tekuće obveze, nužne za održavanje proizvodnje.

Prema posljednjim javno dostupnim podacima iz prvog tromjesečja ove godine, mostarski Aluminij imao je zabilježene gubitke i dugovanja od oko 190 milijuna eura. Kompanija se našla u velikim problemima zbog visoke cijene električne energije, niske cijene metala i nepovoljnih ugovora s dobavljačima sirovina. Vlada RH u Aluminiju ima udjel od 12 posto, a u ponedjeljak su o tome kako spasiti ovaj posrnuli gigant u Sarajevu razgovarali ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. Vlada Federacije BiH je uz male dioničare, radnike vlasnik po 44 posto udjela.

27. travanj 2024 00:22