Poslovna scena
StoryEditor

Ništa od sastanka radnika Diokija s Linićem i Vrdoljakom

08. Svibanj 2013.

Radnici Diokija nastavili su danas blokadu upravne zgrade tvrtke na zagrebačkom Žitnjaku, tražeći rješavanje problema njihovih neisplaćenih plaća i otpremnina, a od zahtjeva za sastankom s ministrom financija Slavkom Linićem i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom zasad neće biti ništa.

Radnici su u organizaciji Sindikata naftnog gospodarstva nakon jučerašnjeg skupa zaposlenika istjerali djelatnike Uprave van iz zgrade, te ju zauzeli uz najavu da Upravu neće pustiti natrag dok se ne pronađe neko rješenje za isplatu barem dijela njihovih potraživanja, budući da nemaju od čega živjeti.

Dioki duguje bivšim i sadašnjim radnicima plaće za drugu polovicu prošle godine, kao i jednu plaću iz 2010. godine, te otpremnine za 310 bivših radnika koji su otišli na burzu rada. Preostalih 120 radnika potražuje još plaće za siječanj i veljaču, a zasad su dobili dva puta po pola plaće.

Prosvjednici su zatražili i sastanke s Linićem i Vrdoljakom, no dobili su odbijenicu kroz izjavu ministra financija Slavka Linića da ‘nema potrebe razgovarati sa sindikatima dok se ne riješi predstečajna nagodba‘.

Dioki je priča koja traje predugo, u kojoj je Vlada već previše dala i u kojoj se pravima radnika dovoljno bavila, kazao je Linić dodavši kako će Vlada nastojati to što prije završiti jer ima jednog potencijalnog ulagača koji bi preuzeo odgovornost ponovnog pokretanja proizvodnje.

Sindikalni povjerenik Srđan Perković prokomentirao je danas Linićevu izjavu kao ‘krivo razmišljanje‘. Kako će radnici preživjeti još 120 dana, koliko može trajati predstečajna nagodba, pitao je Perković.

Više nemamo od čega živjeti, stižu nam ovrhe i računi. Trebalo bi nam isplatiti bar tri do četiri plaće kako bismo mogli preživjeti iduća tri mjeseca, kaže Perković.

Vlada, vjerovnici i potencijalni ulagač, Crodux plin, u rješavanju slučaja Dioki ponašaju se kao da nema radnika, razočarano je zaključio Perković.

25. travanj 2024 07:47