Poslovna scena
StoryEditor

Nova Ljubljanska banka prodala loše kredite vrijedne 396 milijuna eura

01. Srpanj 2016.

Nova Ljubljanska banka (NLB) prodala je svoj portfelj loših potraživanja prema poduzećima ukupnog nominalnog iznosa 396 milijuna eura, dok se o ostatku loših plasmana još pregovara, objavila je najveća slovenska banka.

- Nastavljamo s aktivnim pristupom upravljanju nenaplativim kreditima i uspješno snižavamo njihov obujam organskim snižavanjm i prodajom tih potraživanja u paketu, priopćila je u petak ta banka.

Poslovni list "Finance" navodi kako će NLB, po neslužbenim informacijama, uskoro početi prodavati i loša potraživanja prema slovenskim fizičkim osobama, a nakon toga i kredite komitenata u Hrvatskoj. Za potraživanja banke prema njenim komitentima u Srbiji te Bosni i Hercegovini nije bilo interesa, navode "Finance".

Mediji navode da je nominalna vrijednost NLB-ovih loših potraživanja koja se mogu prodati uz diskont 650 milijuna eura, a prema listu "Finance" oslobađanjem tog dijela problematičnog portfelja udio loših kredita u banci smanjio bi se sa sadašnjih 20 na 11 posto.

NLB je u 100-postotnom vlasništvu države, a nakon što je krajem 2013. dokapitalizirana opet posluje s profitom. Prema dogovoru vlade s Bruxellesom, do kraja ove godine treba izvršiti pripreme za njenu privatizaciju.

20. travanj 2024 10:38