Poslovna scena
StoryEditor

Nova monetizacija: Po Bruxellesu se priča da Hrvatska od 2017. uvodi koncesije na šume

05. Kolovoz 2015.

Hrvatska će vlada od 2017. dati u koncesiju 400 tisuća hektara državnih šuma!‘ Te je riječi rekao jedan finski biznismen članu delegacije hrvatske drvne industrije u pauzi konferencije ‘Budućnost prerade drva i šumarstva u zemljama Jugoistočne Europe‘ koja je prošlog mjeseca održana u Bruxellesu. Prema tvrdnji Liderovog izvora Finac je rekao da se samo čekaju izbori u Hrvatskoj pa da krene kampanja u korist koncesije.

U Hrvatskoj je 2,2 milijuna hektara šuma u vlasništvu države, što znači da bi prema toj tvrdnji između 15 i 20 posto šume išlo u koncesiju. Riječ je o najkvalitetnijim šumama Slavonije i Gorskog kotara, ali valja reći da to nije neka novost jer se o tome pričalo još i ranije. Naš izvor blizak drvnoj industriji podsjeća da se potkraj mandata Jadranke Kosor počelo spekulirati o koncesiji, da bi ta priča utihnula dolaskom na vlast Kukuriku koalicije. No treba biti pošten pa reći da se o koncesijama pričalo i u vrijeme Sanaderove vlade i ove sadašnje, ali sve je ostalo na spekulacijama, odnosno, svi su tvrdili da o koncesiji državnih šuma nema ni govora.

Nova dimenzija priče

No sadašnja bi priča mogla dobiti novu dimenziju zato što bi se u nju uplela i Europska komisija, a ni činjenica da je rečena na skupu vezanom uz Jugoistočnu Europu u Bruxellesu ne smije se zanemariti, usprkos tome što ju je rekao čovjek, kaže naš izvor, koji je dio lobističke grupe koja se zalaže za koncesije državnih šuma, ne samo u Hrvatskoj. Drugim riječima, znači li to da bi buduća hrvatska vlada bila izložena pritiscima iz Bruxellesa kako bi dala državne šume u koncesiju? Za sada nema takvih najava, a i iz EK poručuju da to nije njihova politika.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

19. svibanj 2024 01:55