Poslovna scena
StoryEditor

‘Novca u informatici ima, ali se s njim neodgovorno postupa‘

20. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Od iznimne je važnosti stvoriti jednostavna i učinkovita rješenja dostupna svim članovima zajednice, a ne samo onima koji koriste računala.

Glavna je to poruka s konferencije ‘Dani lokalne uprave i regionalne samouprave‘ u organizaciji Udruga gradova i Microsofta Hrvatska. Država svake godine ulaže milijardu kuna u ICT sektor koji okakšava komunikaciju građana i javne uprave. Ulazak u EU je velika šansa, ali i izazov za Hrvatsku.- Gradovi mogu pomoći svojim građanima da budu spremni za tu budućnost - rekao je direktor Microsofta Hrvatske, Ivan Vidaković. Prema istraživanju GfK iz 2011. 1,3 milijuna hrvatskih građana svakodnevno koristi internet.

Ratko Mutavdžić, direktor sektora poslovanja s javnom upravom Microsofta izrazio je želju za uključivanje više ljudi u inteligentna riješenja, a ne da budu samo korisnici takvih usluga.- U Zagrebu nemamo potrebnu infrastrukturu potrebnu za razvoj ovog sektora i na tome želimo raditi - naglasila je Tatjana Holjevac iz Gradske skupštine Grada Zagreba. Kao jedan od najvećih problema se javlja administracija zbog koje se stvaraju gužve i redovi radi predavanja samo jednog obrasca na šalteru. Taj problem bi se mogao riješiti elektronskim putem i smanjiti vrijeme obrade i čekanja kao i pripadajućih troškova.

- Nemamo elektroničku arhivu, a to nas uvelike usporava, napomenula je Holjevac na okruglom stolu konferencije. Sudionici su se složili kako problem možda leži u tome što ne postoji dovoljan pritisak javnosti za izradu novih servisa- Novca u informatici ima, ali se s njim neodgovorno postupa - istaknuo je Mutavdžić. Dobar primjer suradnje javne uprave i informatike pruža Grad Kutina čiji gradonačelnik, Davor Žmegač, zahvaljujući besplatnim društvenim mrežama smanjuje gužve u svom uredu, a građanima omogućuje brži i lakši pristup podacima.- Država bi novac trebala ulagati u izradu platformi, a aplikacije prepustiti komercijalnim tvrtkama gdje bi se korisnik sam odlučio čiju uslugu želi koristiti - rekao je Mutavdžić.Komunikacijski savjetnik, Marko Rakar kaže kako se osjeća dobra volja vlasti, ali i kako nije siguran hoće li se ići u konkretne pothvate. Preduvjet kojeg trebaju osigurati samouprave je upravo ulaganje u ICT sektor jer on omogućava otvaranja radnih mjesta u proizvodnji. Dobar primjer korištenja naprednih tehnologija pruža i Grad Karlovac koji je implementirao sustav e-Računa za koji su koristili postojeća novčana sredstva.

Ovaj sustav im je skratio rok odobravanja računa s 20 na šest dana, povećala se efikasnost, izbjegla se mogućnost gubitka ‘printanih‘ računa, smanjili su se troškovi tiskanja, kopiranja, ali i plaćanja dodatnih kazni i kamata radi kašnjenja. Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici tvrtke Libusoft Cicom i Geodetskog zavoda Rijeka koji su prezentirali rješenje za optimizaciju poslovanja u povećanja prihoda komunalnih naknada. Predstavnici Grada zagreba i tvrtke Apis IT su prezentirali infrastrukturu prostornih podataka lokalne samouprave, zagrebački Geoportal. Predstavljena su i iskustva implementacije usluga u oblaku i Officea 365 u Općini Podstrana, a rješenje za fiskalnu odgovornost s ciljem transparentnog poslovanja predstavio je splitski Enel. InfoDom je prezentirao primjere iz prakse o opravljanju koncesijama u županijama. Tom prilikom su istaknuli važnost transparentnosti postupka i jednakog tretmana svih sudionika natječaja te osiguravanja korištenja predmeta koncesije.

Također, predstavljen je projekt Microsoft Community Center te je naglašeno kako tehnologija pokreće promjene u obrazovanju, razvoju ljudskog potencijala i otvaranju novih radnih mjesta. Inovacijski centri za sada postoje u Varaždinu i Splitu, a planira se otvaranje u Osijeku te Rijeci. Ovom prilikom, gradnonačelnik Slatine, Ivan Roštaš je najavio ulaganja u pet projekata obnovljivih izvora energije na području Slatine. Za buduće korake istaknuo je pružanje podrške i osiguravanje uvjeta za osnovanje tvrtki u IT sektoru, povećanje broja informatičkih kampova i kvalitete signala gradske mreže te proširenje pokrivenosti WI FI mreže u Slatini.

20. travanj 2024 14:28