Poslovna scena
StoryEditor

Nove poteškoće za TLM: Vjerovnici odbili plan restrukturiranja

06. Listopad 2015.

Vjerovnici šibenskog TLM Aluminiuma u utorak su na ročištu pred Nagodbenim vijećem Fine odbili izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja tvrtke koji je predstavio većinski vlasnik - ruski poduzetnik Igor Shamis, a rješenje o obustavi ili prihvaćanju postupka predstečajne nagodbe donijet će se tek nakon što Ministarstvo financija odluči o četiri žalbe vjerovnika na dosadašnji tijek postupka.

Protiv Shamiseva plana restrukturiranja TLM-a, šibenskog aluminijskog diva s više od 600 zaposlenih, izjasnili su se vjerovnici čija potraživanja iznose više od 77 posto utvrđenih tražbina od 234,48 milijuna kuna, a za plan ruskog poduzetnika glasovali su vjerovnici s manje od 23 posto potraživanja. Shamisov plan za TLM odbacilo je čak 93 posto dužnika iz javne uprave i trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu, koji potražuju nešto više od 22 milijuna kuna, a natpolovičnom većinom odbile su ga i banke koje potražuju potražuju 96,8 milijuna kuna i grupa ostalih vjerovnika, čije su tražbine oko 114 milijuna kuna.

Shamis je na ročištu predstavio svoj izmijenjeni plan restrukturiranja tvrtke kojim je, kako tvrdi, vjerovnicima ponudio otkup duga kako bi izbjegao stečaj tvrtke. Istaknuo je i kako iza njega stoji jedna jaka europska investicijska banka te da će svi vjerovnici do 27. listopada dobiti njegovu obvezujuću ponudu s imenom banke koja će, kako je istaknuto, pratiti novi investicijski ciklus u TLM-u. Naglasio je i da će sve bankarske transakcije, odnosno isplate vjerovnicima, biti provedene  do 27. prosinca te da će tako osigurati kapital za restrukturiranje poslovanja i pokretanje proizvodnje.

- TLM je u rukama vjerovnika, a ja želim otkupiti dugove i nastaviti proizvodnju, naglasio je Shamis, dodavši kako u spašavanju posrnule šibenske tvrtke postoje i druge alternative, ali da ostali zainteresirani, kako je istaknuo, ne žele cijelu tvrtku.

Iako je prije ročišta bio uvjeren da će vjerovnici prihvatiti njegovu ponudu, nakon njihovog protivljenja i odbacivanja njegovog plana nije imao komentara.

- Najveći su problem u ovom trenutku, što se tiče radnika TLM-a, četiri žalbe na predstečajnu nagodbu koje idu Ministarstu financija, ali koje mogu biti i slamka spasa. Usvoji li se jedna od tih žalbi, kreće novi postupak pa ćemo dobiti mogućnost da u dodatnih šezdeset dana uđu i drugi zainteresirani investitori te da pokušamo spasiti TLM, istaknuo je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca, dodavši kako smatra da je daljna sudbina TLM-a u rukama Ministarstva gospodarstva i države te da je stečaj TLM-a najgora opcija.

25. travanj 2024 14:29