Poslovna scena
StoryEditor

Novi akcijski plan borbe protiv porezne prijevare

21. Prosinac 2012.

Oko bilijun eura na godinu izgubi se u Europskoj uniji kao posljedica porezne evazije, odnosno izbjegavanja plaćanja poreza. Novi akcijski plan stoga ima za cilj potaknuti europske vlade na suradnju i zajednički pritisak na kompanije i pojedince koji ne plaćaju pošteno svoj dio poreza.

Akcijski plan borbe protiv porezne prijevare i evazije postavlja kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere namijenjene rješavanju navedenih problema i naplatom novca koji se duguje. Europska unija preporučuje da kampanja počne akcijom protiv poreznih utočišta i protiv tehnikalija kojim se neke kompanije koriste kako bi izbjegle plaćanje poreza. Zemlje članice EU trenutačno imaju vrlo različite standarde kada je u pitanju definiranje poreznog utočišta, pa posljedično i drugačija pravila borbe s njima. To znači da bilo koja transakcija koja uključuje porezna utočišta može biti usmjerena kroz zemlje s najblažom poreznom legislativom.

Crna lista utočišta Ujednačeni pristup detektiranju poreznih utočišta, i reagiranja na njih, zaustavio bi porezne neplatiše u iskorištavanju razlika između nacionalnih poreznih sustava. EU preporučuje da članice sastave crnu listu mjesta koja smatraju poreznim utočištima, čime bi bio poslan snažan signal i nakon čega bi mogla slijediti promjena u svakom trenutačno važećem poreznom sporazumu. To bi s druge strane odvratilo investitore. Da bi se kompanije zaustavilo u pokušajima izbjegavanja plaćanja poreza, članice bi trebale prvo ojačati postojeća pravila o dvostrukom oporezivanju, koja sprečavaju da kompanije aktivne u više od jedne zemlje plaćaju porez u obje. No rupe u zakonu omogućuju nekima od njih zloporabu tih pravila i izbjegavanje plaćanja bilo kakvog poreza, kamoli dvostrukog.

Dvostruko oporezivanje U posljednje je vrijeme zabilježen rast upravo takvog oblika izbjegavanja poreza, kolokvijalno poznatog kao ‘agresivno porezno planiranje’, pa akcijski plan, među ostalim, preporuča načine kojima se takve zakonske nedorečenosti mogu ukloniti. Rizik za zemlje koje se pokušaju same pozabaviti tim problemom leži u predvidljivom potezu kompanija koje će se jednostavno odlučiti na premještaj u drugu zemlju. Zato je potrebna akcija na razini cijele Unije, kako bi se zatvorile zakonske rupe i osiguralo da ni jedna zemlja ne osjeti financijski gubitak prilikom rješavanja tog problema. Europska komisija nadzirala bi implementaciju tih preporuka i vršila pritisak na zemlje koje bi sporo napredovale u rješavanju tog pitanja. Sljedeća postaja za akcijski plan je Europski parlament i Vijeće ministara financija, koji moraju plan odobriti. U međuvremenu, Komisija će isto tako početi raditi na prijedlozima za dodatne inicijative u svrhu daljnje borbe protiv porezne evazije, što uključuje: kodeks poreznog obveznika, europski porezni identifikacijski broj, reviziju stavki protiv zloporaba unutar europskog zakonodavstva te smjernice za praćenje tokova novca. 

19. travanj 2024 11:38