Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Atlantic - Tedeschi demantira glasine o strateškom partneru

23. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Iako je vlasnik Atlantica svojedobno rekao da odricanje od većinskog vlasništva za njega nije tabu-tema, tvrtka je zasad fokusirana na razvoj financiranjem putem banaka i fondova. No teško da se u tako ozbiljnoj kompaniji u tišini ne razrađuje i opcija s ‘manjinskim vlasništvom‘.

Sudeći prema izjavi jedne visokopozicionirane osobe iz Atlantic Grupe među opcijama koje su na stolu i pronalazak je strateškog partnera. Što bi to značilo za ovu kompaniju u novom broju Lidera analiziraju Matilda Bačelić i Alan Eder.

Nakon što je Zagrebačka burza kupila Ljubljansku burzu, naš Tin Bašić tvrdi kako ovim potezom Zagreb sustiže Budimpeštu. No otišao je i korak dalje pa predviđa - kad bi Agrokor nekim čudom izabrao listati dionice na imaginarnoj ‘Zagrebljani‘ umjesto u Londonu, to bi u burzovnom smislu podignulo ovu regiju čak i iznad razina iz zlatnih godina, sredinom 2000-ih.

U temi tjedna Jasmina Trstenjak piše o poslovnoj tajni, odnosno o tome što se smije, a što ne, skrivati od javnosti i konkurenata. Naime, iza poslovne tajne skriva se najviše žalbi na pristup informacijama tijelima javne vlasti. Zato bi bilo dobro regulirati ne samo što jest poslovna tajna, nego i obratno, što ne bi smjela biti poslovna tajna kad je u pitanju npr. javno financiranje jer se skrivanjem informacija otvara mjesto za dvojbu i sumnju u ispravan način trošenja proračunskih sredstava.

U novom broju detaljno pišemo i o novoj knjizi bivšeg grčkog ministra financija Janisa Varufakisa „Što sam rekao kćeri o ekonomiji“ koja se ovih dana pojavila u domaćem prijevodu. U bloku iz svijeta možete čitati o tome kako se ‘kreativno računovodstvo‘ primjenjuje i u uzornim ekonomijama poput japanskog, kao što je to ovih dana pokazao slučaj Toshibe, te o tome što zapravo stoji iza bankorota poznatog repera 50 centa.

25. travanj 2024 02:30