Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: BDP - sve istine i laži o stopi rasta

14. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Ekonomisti i političari nadmeću se ovih dana o procjeni rasta BDP-a, koji je i dalje na razini statističke pogreške. A pravog gospodarskog rasta neće biti bez petpostotnog rasta BDP-a, koliko je potrebno za otplatu dugova. Dotad statistički izlazak iz recesije može biti samo kratkotrajni ‘triger‘ za tmurnu naciju koji mora prerasti u konkretnu akciju reformskih javnih radova

Licitiranje ovogodišnjim rastom BDP-a traje već neko vrijeme: 0,2 (Europska komisija), 0,4 (HNB), 0,5 posto (MMF). Na stranu mračnjačke činjenice da su sve tri brojke još  čista statistička pogreška te da nam treba oko (zasad nedostižnih) pet posto rasta samo da bismo otplatili kamate na vanjski dug. Dok smo tonuli i zbrajali kumulativnih 12 posto pada od 2008. godine, u kuloarima se počelo zbrajati i to kolika je stvarna razlika između tri modela kojima se izračunava najvažnija brojka na planetu. Sve istine i laži o stopi rasta u novom broju Lidera donose vam Tin Bašić, Matilda Bačelić i Gordana Gelenčer.

Zainteresirana javnost počela se uključivati u internetske javne rasprave o prijedlozima državnih propisa. Ministarstvo poduzetništva i obrta u prva dva dokumenta ugradilo je 86 od 355 prijedloga podnesenih na stranicama esavjetovanja.gov.hr i esavjetovanja.minpo.hr. Tako se i Hrvatska pridružila skupini naprednih zemalja Europe i svijeta koje potiču izravni demokratski pristup kreiranju pametnijega regulatornog okvira koji nazivamo regulatorni crowdsourcing. Kako i biznis može iskoristiti moderni mehanizam izravne demokracije u novom broju Lidera pišu Vedran Antoljak i Tea Kurfurst.

Slatku tvornicu Medenko u Samoboru otvorila je u rujnu 2014., dakle tek prije devet mjeseci, ali vlasnica Ivana Baković priznaje da ni sama nije očekivala da će njezina ideja i proizvod biti tako brzo prepoznati, pa i obožavani. O ideji, uspjehu i načinu rada Ivana se povjerila Dariji Tabulov-Truta.

Gospodarska komora južnog Londona organizirala je ove godine za svoje članove put u Hrvatsku kako bi uspostavili poslovne kontakte i uočili mogućnost za ulaganje u Hrvatsku. Samo četiri mjeseca poslije u Hrvatsku se vratio njezin izvršni direktor Gerry MacDonagh na medicinski tretman višestruko povoljniji nego u Engleskoj. Posjet Hrvatskoj iskoristit će i za daljnje poslovno povezivanje. U razgovoru s Alanom Ederom za novi broj Lidera otkrio je što zanima njegove članove u Hrvatskoj, ali i to kako posluju s obzirom na to da je riječ o privatnoj gospodarskoj komori koja se financira isključivo od članova koji dobrovoljno ulaze u nju.

U bloku vijesti iz svijeta, Vanja Figenwald donosi priču o postizbornoj Velikoj Britaniji. Premoćna pobjeda Davida Camerona na prošlotjednim izborima povlači i ispunjenje obećanja o referendumu 2017. na kojem će Velika Britanija odlučivati o ostanku u EU. Budući da je Nigel Farage, šef euroskeptične Nezavisne stranke, osvojio samo jedno mjesto u parlamentu, očekuje se da ni referendum neće biti tako dramatičan

26. travanj 2024 11:43