Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Cerar i Orbán dogovaraju alternativu Oreškovićevoj nizinskoj pruzi

21. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Da bi se ostvarili željeni efekti od famoznih investicija, prvo treba zasukati rukave u poboljšanju ukupnoga investicijskog (i poduzetničkog) okružja, a potom pametno izabrati one s najvećim i najboljim multiplikativnim efektima. Zato analiziramo prednosti i nedostatke najvećih investicija koje najavljuje nova vlada

Mandatar i budući premijer Tihomir Orešković među prva tri projekta koja planira pokrenuti naveo je nizinsku prugu od Rijeke do Mađarske. Riječ je o projektu koji sa svakom promjenom vlasti ponovno izroni kao nacionalni prioritet. No, nailazimo li tu na problem. Naime, u novom broju Lidera Matilda Bačelić i Ksenija Puškarić pišu kako Cerar i Orbán dogovaraju alternativu Oreškovićevoj nizinskoj pruzi. Naime, premijeri Slovenije i Mađarske sastat će se u petak, 22. siječnja, u Brdu kod Kranja na zajedničkoj sjednici slovenske i mađarske vlade. Jedna od glavnih tema drugog po redu sastanka dvojice premijera bit će gradnja drugoga kolosijeka na pruzi od Kopra do Divače u Sloveniji koja spaja luku Koper s Budimpeštom i dalje prema istočnoj Europi. A to može imati direktnog utjecaja na spomenuti hrvatski megainfrastrukturni projekt.

U sektorima u kojima je veća konkurentnost mogle bi pasti cijene finalnih proizvoda i usluga, a ondje gdje to nije slučaj, niže cijene goriva omogućit će oporavak marži. Tvrtke bi ovu godinu mogle iskoristiti za oporavak profitabilnosti, razduživanje, nova ulaganja, možda i za nova zapošljavanja.  Hoće li nova vlada podignuti trošarine na naftne derivate? Jeftinija nafta snizit će samo troškove, ove godine očekuje se izlazak iz deflacije, piše Tin Bašić u novom broju Lidera.

U novom broju Lidera Gordana Gelenčer pita - s kime se točno u Kitzbühelu sastao mandatar Tihomir Orešković? Posjet mondenome austrijskom skijalištu pokazao je kako javnost nema pojma o tome tko to tamo drži hrvatski javni dug niti je to moguće doznati. Ni na jednoj relevantnoj adresi nije bilo moguće iskamčiti informaciju o tome tko su kupci barem primarne emisije duga. U novom broju Lidera možete pročitati odgovore i pojašnjenja Ministarstva financija i HNB-a.

Novi broj Lidera donosi i Clean start u kojem možete usporediti što ostavlja Milanović, a odakle kreće Orešković. Navedeni su podaci s kojima je mandat započela i završila vlada na odlasku. SDP-ova je koalicija započela vladanje u dubokoj recesiji, završila ga znacima izlaska iz nje. Istina, više zahvaljujući izvoznoj potražnji naših glavnih vanjskotrgovinskih partnera u EU nego vlastitim snagama. No trend je započet...

Nova vlada treba ubrzati najveće investicije, vrijedne deset milijardi eura. U svakoj velikoj investiciji ‘muva’ se najmanje pet do šest ministarstava, a posao ili projekt nemaju lidera u Ministarstvu turizma ili DUUDI-ju. Takva upravljačka kuhinja jednostavno nema šansu doprijeti do ozbiljnih ulagača, komentira direktor konzultantske kuće Horwath HTL Hrvatska Miroslav Dragičević, piše Željka Laslavić.

Budući premijer u rangu je menadžera koji vrijede oko 12.000 eura na mjesec. No, kao bivšem premijeru njegova cijena na globalnom tržištu rada skočit će do 50.000 eura na mjesec. Istini za volju, rijetki su bivši članovi hrvatskih vlada znali u biznisu monetizirati svoj ministarski minuli rad. Politika je većini (bila)unosnija od biznisa, u novom broju Lidera tvrde Željka Laslavić i Tin Bašić.

Blizanci Robert i Zoran Rac, obojica inženjeri, prije dvije godine osnovali su ASR Group, informatičku tvrtku za integraciju IT poslovnih sustava. Njihovim softverom za kontrolu energenata u proizvodnim procesima za sada se koriste neke tvrtke u prehrambenoj, pivarskoj i mesnoj industriji. U novom broju Lidera Kati Pranić priznaju kako im je inovativan softver za kontrolu potrošnje energenata osigurao dobar start.

Hoće li povratak iranske nafte na tržište još srušiti cijenu barela ili slijedi obrat? Nakon djelomičnog ukidanja sankcija očekuje se postupno vraćanje Irana na svjetsko naftno tržište, uz pretpostavku da će toliko niska cijena nafte uskoro prisiliti izvoznice nafte na smanjenje proizvodnje. Čak 25 supertankera nakrcanih s 50 milijuna barela sirove nafte već je spremno otisnuti se na more, piše Vanja Figenwald u novom broju Lidera.

U novom broju Lidera donosimo vam i prilog Računovodstveni servis.

19. travanj 2024 14:25