Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Devet poteza za borbu s novim konkurentom

28. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Ikein dolazak uzrokovao je raznolike obrambene strategije drugih trgovaca i domaćih proizvođača. Lokalni odgovor globalnim igračima smatra se najboljom obranom. Trebali bi kopirati njihove poslovne modele i pronaći svoje lokalne adute.

Tako je i Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, kazao kako na pitanje koliko će im Ikea uzeti tržišta, on odgovara protupitanjem koliko će Emmezeta uzeti njoj. Napad je najbolja obrana, taktika je za koju se očigledno odlučio i šef Emmezete. O ostalim obrambenim strategijama možete pročitati u novom broju Lidera iz pera Matilde Bačelić.

Vijesti proizvođača i trgovaca s obale kontradiktorne su, no tko se dobro pripremio i spustio cijene ostvario je veći promet, ali zarada je ostala u najboljem slučaju jednaka lanjskoj. Željka Laslavić piše kako je kiša postala glavni razlog i za povećanje i za pad prometa.

Loran Pejčinoski, vlasnik TLM-a, u razgovoru za Lider ističe kako ta tvrtka mnogo ulaže kako bi bila što neovisnija o Aluminiju Mostar, te otkriva poslovne planove restrukturiranja ove tvrtke.

U novom broju možete čitati i o tome kako su tvrtke Lamaro Digital i Sedam IT uložile su oko pet milijuna kuna u digitalno izdavaštvo, te počele s posuđivanjem knjiga, što je svojevrsni temelj za ulazak u segment e-udžbenika kada za to dođe vrijeme.

Pišemo i tome što stoji u pozadini pada francuske vlade koju je srušio ministar gospodarstva frustriran politikom štednje, kao i o tome što će novi slovenski ministar financija Dušan Mramor prepisivati od Linića i Lalovca.

U sklopu novog broja donosimo i prilog o Team Bulildingu.

20. travanj 2024 00:49