Aktualno Poslovna scena Preporučeno

Novi broj Lidera – Dokapitalizacija: Hrvatske tvrtke hitno trebaju 120 milijardi kuna svježeg kapitala

dokapitalizacija
Tin Bašić

Hrvatskim kompanijama, i to onima u najvećim problemima, nedostaje najmanje 24,5 milijardi kuna kapitala! Izračun je to Lidera i konzultantske kuće Konter savjetovanje na temelju financijskih izvještaja koje su tvrtke predale Fini za 2016. Spomenuti iznos odnosi se na negativni kapital koje tvrtke imaju i zbog kojeg im prijete stečaj i likvidacija. Negativni kapital odnosi se na omjer korporativnog duga i imovine, odnosno insolventnost, situaciju u kojoj je imovina poduzeća nedovoljna da se njome podmire sve obveze poslovnog subjekta.

Čak tisuću malih, srednjih i velikih tvrtki radi pod prijetnjom stečaja jer imaju negativni kapital, ukupno 24,5 milijardi kuna. Toliko im treba za golo preživljavanje. A potkapitalizirano je cijelo gospodarstvo, koje vapi za čak 120 milijardi kuna svježega kapitala potrebnoga za normalan razvoj.
U većini slučajeva proizlazi iz akumuliranja gubitaka iz poslovanja iz prijašnjih i tekućeg razdoblja koji s vremenom prerastu zbirnu vrijednost ostalih pozicija kapitala i rezervi. Kad promatramo javno objavljene financijske izvještaje, negativni kapital negativna je vrijednost iskazana na stavci ‘kapital i rezerve’ u bilanci stanja. – U 2016. godini 34.000 od 115 tisuća poslovnih subjekata iskazalo je negativnu vrijednost na poziciji ‘kapital i rezerve’, što indicira insolventnost i potencijalni stečaj. Zbog dugogodišnjeg poslovanja s gubitkom vrijednost gubitaka, prenesenih i iz tekućeg razdoblja, premašila je zbroj ostalih pozicija koje se iskazuju u kapitalu i rezervama. Kad se isključi segment mikropoduzetništva, a u njemu je ukupno 103.000 poduzeća, od kojih je 33.000 s negativnim kapitalom, i samo se promatraju mala, srednje velika i velika poduzeća, udio onih s negativnim kapitalom u tom segmentu malo je veći od osam posto – kaže nam Nikola Nikšić iz Konter savjetovanja.

Komentari